Ministrul de externe al Coreei de Sud se află sub presiuni tot mai mari să își dea demisia după ce soțul ei a sfidat atenționarea de călătorie a ministerului și a zburat sâmbătă în Statele Unite pentru a-și cumpăra un iaht, relatează The Telegraph.

Kang Kyung-whaFoto: Jung Yeon-je/ AFP / Profimedia Images

Dezvăluirea că Lee Yill-Byung, profesor universitar și soț al ministrului de externe Kang Kyung-wha, s-a deplasat în SUA pentru a-și cumpăra un nou iaht a provocat indignare în Coreea de Sud, țară în care numeroase persoane și-au pierdut locul de muncă din cauza pandemiei și care interzice deplasările în străinătate în scopuri non-esențiale.

Un ziar sud-coreean a acuzat-o pe doamna Kang de „ipocrizie flagrantă” după ce ministerul condus de aceasta le-a cerut sud-coreenilor să rămână în case de Chuseok, un festival și sărbătoare națională de trei zile echivalentă ca importanță cu Ziua Recunoștinței din Statele Unite, pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Kang, membră a Partidului Democrat de centru stânga, a declarat că „viețile private ale oamenilor nu sunt un drept absolut” când le-a ordonat acestora să rămână acasă.

Presa locală a aflat că soțul acesteia a zburat în Vietnam pentru o săptămână în luna februarie, în Martinica la scurt după ce s-a întors în țară iar apoi din nou în Grecia în luna iulie.

Lee a fost confruntat de un echipaj al unei televiziuni sud-coreene în timp ce se pregătea de îmbarcare pentru un zbor către Statele Unite, acesta declarându-le reporterilor că „pandemia de coronavirus nu o să dispară prea curând. Nu pot sta acasă toată ziua. Nu îmi pot face mereu griji despre viețile altora în timp ce mi-o trăiesc pe a mea”.

Ziua următoare doamna Kang a afirmat că „îi pare rău” de decizia soțului ei de a călători în afara țării, precizând că „el și-a planificat această călătorie de foarte mult timp și a amânat-o de câteva ori așa că este dificil pentru mine să îi spun să nu se ducă”.

Opoziția a condamnat rapid acțiunile lui Lee, un oficial din partea Partidului Puterii Populare declarând pentru un ziar sud-coreean că „afacerile mici suferă din cauza pandemiei dar un membru al familiei unui înalt oficial din guvern călătorește și își cumpără un iaht”.

Statele Unite au înregistrat peste 7,6 milioane de infecții cu coronavirusul și mai mult de 214.000 de decese din cauza COVID-19 spre deosebire de Coreea de Sud care a raportat 24.164 de cazuri și 422 de fatalități.

„Oamenii pot suporta multe dar nu nivelul acesta de ipocrizie. Și sunt în mod special dezamăgiți că asta s-a întâmplat într-un partid cu înclinații de stânga care a fost ales în mare parte ca formă de protest împotriva corupției din guvernul anterior”, a declarat pentru The Telegraph un profesor de politologie de la una din cele mai prestigioase universități din Seul.

Citește și: