Cum s-a dezlănțuit Iadul în Orient sau povestea corespondentului de război Richard Engel

de Cătălin Gomboș     HotNews.ro
Duminică, 4 octombrie 2020, 10:29 Actualitate | Internaţional


Moscheea al-Aqsa Ierusalim
Foto: AHMAD GHARABLI/ AFP/ Profimedia
După 20 de ani în care a transmis corespondențe din cele mai fierbinți puncte ale Orientului Mijlociu, Richard Engel a publicat “Și apoi s-a dezlănțuit Iadul”, carte care a apărut recent și în România. Jurnalistul a împletit acolo trei povești. Prima este povestea sa, începând cu 1996, anul în care a ajuns în Egipt, și trecând prin momentele-cheie care l-au marcat.

În toamna lui 1996, când intram în al treilea an pe care îl petreceam în Irak, am început cursuri intensive de arabă la Institutul de predare a limbii arabe pentru vorbitori nenativi din cadrul Universității al-Mustansiryah din Bagdad. Cei care absolveau Institutul studiau, după aceea, la facultăți irakiene; majoritatea colegilor mei de generație s-au dus către studii islamice.

Erau ceceni, azeri și thailandezi, iar ca pete de culoare, soțiile a doi diplomați din Cehia și Slovacia, eu și doi chinezi – fiul unui om de afaceri din Hong Kong și cel al ambasadorului. Niciunul dintre ei (și mai nimeni de la institut, cu excepția mea și a celor două soții) nu vorbea engleza, dar ne-am împrietenit înțelegându-ne mai întâi prin semne apoi, pe măsură ce ni se îmbogățea vocabularul, printr-o arabă pe care, din cauza accentelor, o puteam folosi mai mult între noi decât ca să comunicăm cu cei de pe stradă.

În primăvara anului următor, chinezii m-au invitat să îi însoțesc într-o excursie până în Beirut. Am luat mai întâi un autocar, care s-a târât vreo 18 ore pe autostradă și prin graniță până să ajungă la Amman, la 1000 de kilometri distanță; Irakul era atunci sub un embargou strict, iar aceea era principala cale prin care se intra și ieșea din țară, în condițiile în care traficul aerian era blocat, iar Siria, Kuweitul și Iranul erau, practic, inamici (în nord era teritoriu kurd, a cărei autonomie era protejată de aviația de război americană).

După ce am stat câteva zile în Amman, am plecat către Damasc, plătind fiecare 10 dolari pentru un loc într-un taxi, una dintre acele mașini americane uriașe în care încap lejer trei persoane pe bancheta din față. Am ajuns la Damasc la 11 seara, dar ne-am hotărât să mergem chiar atunci mai departe, așa că am găsit un alt taxi, tot cu 10 dolari de persoană, și ne-am pus pe drum; cred că se făcuse vreo 2 noaptea până să debarcăm la destinație.

Drumul de întoarcere a fost similar, cu diferența că la Amman ne-am despărțit – pentru fiecare din prietenii mei fusese făcut un aranjament separat, așa că eu am luat, singur, un taxi, care a ajuns la Bagdad după o noapte întreagă de mers prin deșert.

O astfel de călătorie – trei puști de 19 – 20 de ani prin inima Orientului Mijlociu – pare neverosimilă acum, și la fel ar fi părut și în urmă cu 5, 10 sau 15 ani. Este un Orient care nu mai există, care a fost spulberat de războaie, terorism și revolte. Orientul marilor oameni, al barosanilor.

“Marii oameni”: tiranii de dinainte de a se dezlănțui IadulConvoi militar american în Irak, 2003. FOTO AFP via Profimedia

The big men – marii oameni, barosanii – e termenul pe care îl folosește jurnalistul american Richard Engel pentru a descrie liderii autoritari care au condus o parte din lumea arabă după revoluțiile și loviturile de stat care au avut loc în primele două decenii după Al Doilea Război Mondial.

Președinții. “Ofițerii liberi” din Egipt – Gamal Abdel Nasser, Anwer al-Sadat și Hosni Mubarak. Saddam Hussein, în Irak. Hafez al-Assad în Siria. Gadhafi, în Libia. Și alții ca ei, în Yemen, Sudan, Tunisia și Algeria. Mulți au fost văzuți ca lideri reformiști atunci când au venit la putere, oameni care au încercat – și parțial au reușit – să-și modernizeze țările, să pună pe picioare infrastructură și industrie, să alfabetizeze populațiile și să sporească semnificativ numărul celor cu educație superioară, să reducă din influența clericilor, a triburilor și a sistemului de patronaj de tip feudal.

În timp, însă, regimurile s-au osificat. Marii oameni au creat propriile sisteme de patronaj, ei și apropiații lor (de obicei din același clan) aflându-se în vârf și exercitând puterea cu ajutorul instituțiilor de forță, al partidelor acolo unde existau – de pildă Baath în Irak și Siria) – și/sau al unor minorități cointeresate (sunniți, alawiți).

În jurul unora dintre acești președinți s-au format culte ale personalității ce aminteau de stalinism. Tablouri, mozaicuri, statui, portrete în cărți, pe pereții instituțiilor și ai magazinelor, lipite pe automobile, locuri denumite după ei, ba chiar Saddam a dispus ca numele să îi fie ștanțat pe cărămizile cu care a fost refăcut palatul lui Nabucodonsor al II-lea din Babilon, așa cum făcuse și regele babilonian cu mai bine de 2500 de ani înainte.

Singurul merit pe care și-l mai puteau aroga, către sfârșitul anilor ’90, era o relativă stabilitate – care ne-a permis mie și prietenilor mei să străbatem în siguranță regiunea – dar aceasta era asigurată prin frică și teroare.

Această lume osificată a marilor oameni a descoperit-o Richard Engel în 1996 când, proaspăt absolvent al Stanford-ului, s-a mutat în Egipt cu intenția de a-și face o carieră în jurnalism. Își dorea să fie jurnalist de la 13 ani, când fusese atras de mistica din jurul ideii de corespondent. A ales Orientul pentru că s-a gândit că acolo se vor găsi marile subiecte ale generației sale.

În Irak era greu de ajuns, Iordania i s-a părut prea plictisitoare, în Ierusalim și Cisiordania erau prea mulți jurnaliști – așa că a optat pentru Egipt. Și-a găsit o locuință ieftină într-un cartier sărac și a început să învețe araba și să-și facă mâna ca jurnalist la o publicație din Cairo. A învățat strada arabă și, mai important, și-a făcut contacte în rândul Fraților Musulmani, ceea ce l-a ajutat să înțeleagă ce cred și ce vor islamiștii.

După patru ani, i s-a oferit un post de corespondent AFP la Ierusalim. Câteva luni mai târziu, o vizită a liderului de atunci al opoziției israeliene, Ariel Sharon, pe Esplanada Moscheilor, avea să ducă la proteste masive și începutul celei de-a Doua Intifade, marcată de ciocniri violente în stradă între manifestanți palestinieni care aruncau cu pietre și sticle incendiare și forțele israeliene care răspundeau cu gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc (Engel a fost lovit de acestea) și, în cele din urmă, cu muniție de război, dar și de valuri de atentate sinucigașe ale Hamasului – unul comis chiar în piața de unde Engel și soția sa își făceau cumpărăturile, peste drum de locuința sa.

A fost primul conflict la care a fost martor Engel. Următorul avea să fie în Irak. Războiul din Irak a marcat începutul sfârșitului pentru marii oameni – dar și al unei lungi perioade de instabilitate în Orientul Mijlociu, care nu s-a încheiat nici astăzi. Saddam Hussein a fost primul care a căzut, alungat de la putere de armata americană, capturat tot de aceasta, în decembrie 2003, apoi judecat de irakieni și spânzurat la sfârșitul lui 2006.Câțiva ani mai târziu, Primăvara Arabă și urmările sale aveau să ducă la îndepărtarea celorlalți “oameni mari”. Zine el Abidine Ben Ali a fugit din Tunisia, Hosni Mubarak a fost arestat, Gadhafi și Ali Abdullah Saleh au fost executați sumar. La momentul execuției lui Saddam, Irakul era în plin război civil între șiiți și sunniți; războiul fusese provocat de Al Qaida din Irak, grupare condusă de iordanianul Abu Musab al-Zarqawi, care ordonase atâtea atacuri împotriva șiiților până când milițiile religioase ale acestora răspunseseră la fel de brutal ca și jihadiștii.

Statele Unite invadaseră Irakul ca parte a războiului lor împotriva terorismului (afirmau că Saddam ar fi avut legături cu Al Qaida, ceea ce se va dovedi a fi fals) și pentru a elimina arsenalul (inexistent) de arme de distrugere în masă al Irakului. Invazia nu a produs efectul scontat ci, din contră, a generat o creștere a numărului de jihadiști și o mobilizare a acestora, care aveau să comită mii de atacuri teroriste, majoritatea în Irak, dar și în afara acestuia.

Câțiva ani mai târziu, Al Qaida din Irak s-a transformat în Statul Islamic, gruparea care a devastat Irakul și Siria și a reușit să se extindă din Africa până în Asia Centrală.

Richard Engel a ajuns în Irak în 2003, când era deja destul de clar că va fi război. A intrat în țară în timp ce alții încercau să iasă, căutând să ajungă acolo înainte de a se închide granițele. Această poveste avea, de altfel, să se repete și la următoarele conflicte pe care le-a acoperit, în Liban, Libia și Siria.

Engel a fost unul dintre puținii jurnaliști occidentali – și singurul reporter american de televiziune – care au stat în Irak de-a lungul întregii perioade a invaziei Coaliției conduse de Statele Unite. În anii care au urmat, s-a aflat periodic în Bagdad, pentru intervale de câteva luni. A fost la un pas de moarte, în ianuarie 2005, când un atentator-sinucigaș și-a detonat camionul lângă ambasada Australiei, peste drum de hotelul în care era cazat.

În acea perioadă războiul își pusese, deja, amprenta asupra sa, după cum povestește el însuși: “Reporterii trec prin patru faze într‑o zonă de război. În prima fază, ești Superman, invincibil. În a doua, ești conștient că lucrurile sunt periculoase și trebuie să fii atent. În a treia, ajungi la concluzia că matematica și probabilitățile lucrează împotriva ta. În a patra, știi că vei muri, fiindcă ai jucat jocul acesta prea mult timp. Alunecam ușor spre faza a treia. Nu mă puteam înțelege cu prietenii de acasă și nici cu soția mea.”

Până la urmă, Richard Engel a reușit să găsească un anume echilibru, care i-a permis să își refacă viața (prima căsnicie nu a mai reușit să și-o salveze) și să continue să acopere și alte războaie și să depășească situațiile-limită prin care a trecut, inclusiv o răpire în Siria, în aceeași zonă în care fusese răpit, cu trei săptămâni înaintea sa, James Foley, un jurnalist american decapitat ulterior de Statul Islamic.

Și apoi s-a dezlănțuit IadulRichard Engel (dreapta). FOTO FPJ Military Collection / Alamy/ Profimedia


În 2016, după 20 de ani în care transmisese corespondențe din cele mai fierbinți puncte ale Orientului Mijlociu, Richard Engel a publicat “Și apoi s-a dezlănțuit Iadul”, carte care a apărut recent și în România, la editura Corint. A împletit, acolo, trei povești.

Prima este a sa, începând cu 1996, anul în care a ajuns în Egipt, și trecând prin momentele-cheie care l-au marcat. Cea de-a doua e povestea războaielor despre care a scris, în acești ani, ca jurnalist. În sfârșit, pentru că în Orient, dacă vrei să înțelegi cât de cât prezentul trebuie neapărat să știi și câte ceva despre trecut, care continuă să fie viu în mintea oamenilor și să le influențeze deciziile și modul de a vedea lumea, a treia poveste punctează câteva evenimente istorice importante.

Tema cărții sale este, evident, războiul, Iadul pe care acesta l-a adus în regiune. Există, însă, și ceva mai subtil, care se întrevede printre rânduri de-a lungul întregii cărți, dar pe care Richard Engel îl spune în mod explicit doar la sfârșit: o fascinație pentru Orient. “Exploring the Middle East was magical”, scrie Engel la finalul cărții sale atunci când se referă la perioada când Orientul putea fi descoperit în relativă siguranță, când în ciuda cultului personalității, a statelor polițienești, a descompunerii care începea să se vadă, încă se putea intui acea vrajă subtilă care a fascinat și a atras generații întregi de străini.

M-a prins și pe mine, la mijlocul anilor ’90, și m-a făcut să îmi doresc să revin în Orient și să o fac în 2003, după o pauză de șase ani, de data aceasta ca jurnalist, nu ca student. Ceva din această magie s-a păstrat chiar și după aceea – am prieteni jurnaliști care sunt la fel de fascinați de Irak ca și mine, deși l-au descoperit doar după ce a început războiul. Și mă gândesc, acum, că poate acea vrajă explică și de ce atâția au fost dispuși să înfrunte, din nou și din nou, Iadul care s-a dezlănțuit în Orient. Și de ce un jurnalist ca Richard Engel a continuat să se întoarcă acolo și după ce au trecut primii 20 de ani.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11425 vizualizari

 • +1 (25 voturi)    
  Oare ? (Duminică, 4 octombrie 2020, 15:20)

  danmarian [utilizator]

  Oare Sadam n-a avut arme de distrugere ? Pai armele chimice - REPETET UTILIZATE IMPOTRIVA POPULATIEI - irakieni-arabi si kurzi ce dreaq or fi fost ? Al dobitoc impregnat de vreun " anotimp arab" debiteaza ..... Si cand te gandesti ca multi ca asta nici nu sunt platiti sa debiteze prostii !!?? Le scot din "putza gandirii" ! Plina lumea de idioti ! Am trait aproape 25 de ani printre arabi ! O masa tembele - inculta si plina de prejudecati Porniti CLAR impotriva crestinismului si altor religii ! Numai a lor e "muc si sfarc" ! Mai slabiti-ne cu imbecili si produsele lor ziaristice - cu profund iz anti european si anti american ! De sutele de mii de asasinate ale lui Sadam - de zecile de mii de atentete teroriste ale lui Ghadafi si asa mai departe nu ne povesteste baiatu' ?
  • +2 (12 voturi)    
   l-ai ghicit:) (Duminică, 4 octombrie 2020, 17:47)

   gic [utilizator] i-a raspuns lui danmarian

   omul era revoltat ca Trump a blocat intrarea musulmanilor in US...

   un alt socialist spalat pe creier
  • 0 (6 voturi)    
   Irak (Luni, 5 octombrie 2020, 7:40)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui danmarian

   Nu a avut arme de distrugere in masa. Faptul ca a folosit atac cu gaze la un nivel foarte mic, nu inseamna ca a avut arme de distrugere in masa. Cauta si tu definitia.
   • +1 (3 voturi)    
    a avut gaze otravitoare (Luni, 5 octombrie 2020, 12:00)

    pancu_dan [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

    Definitia de pe site-ul SRI:
    "În legislația internațională nu există o definiție pentru “arme de distrugere în masă” (Weapons of Mass Destruction – WMD) ca întreg, însă există legi și tratate pentru fiecare categorie de arme care compun WMD. Totuși, cea mai larg utilizată enunțare include arme nucleare, biologice și chimice și, din ce în ce mai mult, arme radiologice, iar Rezoluția O.N.U. nr. 1540/2004 cu privire la prevenirea proliferării armelor de distrugere în masă se referă la arme “nucleare, chimice și biologice, cât și mijloacele lor de lansare”.

    În legislația S.U.A., WMD sunt definite ca “…orice armă sau dispozitiv care are destinația sau capacitatea de a cauza decesul sau rănirea gravă a unui număr semnificativ de oameni prin eliberarea de …substanțe chimice toxice sau otrăvitoare…un organism cauzator de maladie, sau radiație sau radioactivitate”; “orice dispozitiv distructiv, incendiar sau toxic, bombă, grenadă, rachetă, având o încărcătură de carburant mai mare de patru uncii (110 grame), ..."
    https://intelligence.sri.ro/proliferarea-armelor-de-distrugere-masa-amenintare-asimentrica-la-adresa-securitatii-nationale/

    Irak a avut arme chimice de distrugere in masa. Dar in lipsa unei definitii clare, am ajunge sa ne certam inutil.
    Sutele de mii de civili kurzi morti te contrazic: https://en.wikipedia.org/wiki/Anfal_genocide#Statistics

    La fel si zecile de mii de soldati iranieni:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Iran%E2%80%93Iraq_War#Iraq's_use_of_chemical_weapons
    Pe scurt, cand vedea ca frontul intra periculos de mult in Irak, Saddam "dispersa" soldatii iranieni cu niste gaz sarin (sau derivati)
  • -1 (1 vot)    
   un orb poate merge la Paris dar nu o sa vada nimic (Luni, 5 octombrie 2020, 9:24)

   mbembe [utilizator] i-a raspuns lui danmarian

   ai stat 25 de ani si nu ai invatat nimic?
   sunt doua aspecte legate de arabi: cruciadele 1,2,3... bombardamente si lovituri de stat in tarile arabe (initiate de rusi, americani si europeni) si un alt aspect- infloritul realitatii (za nu zic minciunile).
   iar daca stai intro baza militara abuziv instalata la arabi- mai mult de ura si dispret nu o sa vezi, mai mult- ne importati aceasta ura si acasa!
   spune si cati bani ai facut acolo! ca un oarecare Ion din comuna X nu o sa ajunga sa stea 25 ani pe diurna... trebe pile si spaga mare.
   Iar daca esti freelancer, adica mercenar- de ce mai plangi ca nu te iubesc arabii? ca doar stii de ce!
 • +1 (3 voturi)    
  am fost in tari ratate si devastate de razboi (Luni, 5 octombrie 2020, 8:59)

  mbembe [utilizator]

  am vazut cum studentei din astia erau fascinati de tot ce se intampla... doar ca emotiile lor nu ajuta o populatie bombardata de “ai tai” si de “coalitii”
  Jurnalstul ar trebui sa indemne adevaratii barosani sa inceteze cu bombardamentele, cat despre statui si portrete- pai asa e cultura acolo, fie imam, fie rege, fie print, Buddha sau profetul - daca le place sa le afiseze!
  Daca ne mananca undeva- mergem cu democratia peste ei si dupa care bocim ca vin hoarde de musulmani peste noi... pai pe toti acesti musulmani ii tineau in frau Gadaffi, Saddam, Asad... la noi veneau sa invete viitorii ingineri si medici, apoi majoritatea plecau (putinii gen Arafat ramaneau).
  Acum dupa ce civilizatii de noi au distrus tarile arabe- ne plangem de orase noi arabe in Germania sau Suedia... de teroristi...
  Asta se intampla daca va incurcau studentii - acum orice arab il vedeti terorist! dar adevaratul terorist a venit peste capul arabilor!
  Jurnalistului american si tarii lui ii este foarte comfortabil, refugiatii nu ajung in state, iar studenteii astia merg in tari devastate de guvernele NOASTRE cum am merge si noi la zoo!
 • -1 (1 vot)    
  De milenii nu e pace în Orient (Luni, 5 octombrie 2020, 9:34)

  periscop [utilizator]

  De ce? Din cauza ,,legii talionului”.
  • -2 (2 voturi)    
   Eu care credeam ca e de la petrol. (Luni, 5 octombrie 2020, 10:17)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui periscop

   Ca legea talionului este mai raspandita in lume decat petrolul.
   • -1 (1 vot)    
    nu de la petrol, de la prostie (Luni, 5 octombrie 2020, 13:18)

    mbembe [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    ca acum 1000-2000 ani nu interesa pe nimeni petrolul arab, dar cruciadele curgeau si se umpleau de sange, iar arabii de ura fata de europeni


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by