Uniunea Europeană trebuie să aibă o reacţie proporţionată faţă de Rusia după atacul care l-a vizat pe disidentul Aleksei Navalnîi, afirmă ministrul german de Extene, Heiko Maas, apreciind că nu vor putea fi evitate sancţiunile împotriva Moscovei.

Heiko MaasFoto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

"Statele membre UE vor decide de comun acord reacţia faţă de Rusia. Eu sunt convins că nu vor mai putea fi evitate sancţiunile", a declarat Heiko Maas într-un interviu acordat site-ului T-Online.de, preluat de Mediafax.

"Sancţiunile trebuie să fie mereu punctuale şi proporţionate. Însă o încălcare atât de gravă a Acordului internaţional privind interzicerea armelor chimice nu poate să rămână fără reacţie. Europa este unanimă în această privinţă", a subliniat Heiko Maas. Germania exercită în prezent Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Consiliul European a condamnat, cu ocazia summitului desfăşurat joi şi vineri, "tentativa de asasinare" a disidentului rus Aleksei Navalnîi şi a cerut Rusiei să coopereze în investigaţie.

"Consiliul European condamnă tentativa de asasinare care l-a vizat pe Aleksei Navalnîi prin utilizarea unei substanţe chimice din gama Noviciok. Utilizarea de arme chimice reprezintă o încălcare gravă a reglementărilor internaţionale", se arată în concluziile summitului UE, publicate pe site-ul Consiliului European. "Consiliul European îndeamnă autorităţile din Federaţia Rusă să coopereze deplin cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice pentru a asigura o investigaţie internaţională imparţială şi pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili", anunţă instituţia, subliniind că tema va fi analizată din nou pe 15-16 octombrie.

Aleksei Navalnîi a fost internat 32 de zile în Clinica universitară Charité din Berlin, dintre care 22 de zile s-a aflat la terapie intensivă. Disidentul rus a fost externat săptămâna trecută.

Aleksei Navalnîi, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a simţit extrem de rău în timpul unui zbor intern, în Rusia, pe 20 august. Liderul opoziţiei ruse a fost transferat în comă în Germania. Medicii germani au stabilit că disidentul rus a fost atacat cu o substanţă neurotoxică din gama Noviciok. Rusia a negat orice implicare în presupusul atac şi a cerut dovezi că disidentul ar fi fost otrăvit.