Pandemia îşi face loc în coşmarurile oamenilor, potrivit unui studiu realizat în Finlanda şi dat publicităţii săptămâna aceasta, informează DPA.

ViseFoto: MorgueFile.com

Sute de voluntari le-au povestit cercetătorilor de la Universitatea din Helsinki visele pe care le-au avut în perioada de izolare la domiciliu instituită în prima parte a acestui an.

Vise despre paşapoarte pierdute, frontiere închise, spaţii supraaglomerate şi moarte au apărut frecvent în relatările voluntarilor.

Strângerile de mână şi îmbrăţişările au devenit de asemenea subiect de coşmaruri. Participanţii la studiu au relatat că le-au resimţit asemenea unei încălcări inadecvate a regulilor de distanţare socială în visele lor.

''De obicei, visele sunt un lucru foarte intim. Dar atunci când mediul se schimbă atât de rapid într-un interval atât de scurt, mulţi oameni par să aibă asocieri similare'', a declarat pentru DPA psihologul Anu-Katriina Pesonen, autoarea principală a studiului.

Echipa care a realizat studiul a folosit un algoritm pentru a grupa temele apărute în vise pe categorii, ajungând la concluzia că o treime dintre acestea au în mod clar legătură cu pandemia.

Cercetarea, publicat în revista Frontiers in Psychology, a folosit totodată relatări ale unor modele de somn provenite de la 4.000 de finlandezi, potrivit Agerpres.