Milioane de euro cheltuite în 5 luni, cinci nave folosite pentru carantină aflate în circulație în prezent, un serviciu de securitate impresionant pentru a garanta ordinea publică și, în ciuda tuturor acestor lucruri, în Italia există sute de migranți nou debarcați care au scăpat de orice control, scrie Il Giornale.

Migranti LampedusaFoto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

Mulți dintre ei, cu o foaie de călătorie în buzunar eliberată de autorități, străbat de fapt peninsula cu autobuzul, trenul sau vehiculele improvizate în căutarea altor spații de cazare. Un paradox care, în perioada marcată de pandemia de coronavirus, riscă să devină foarte periculos.

Un bun exemplu este Sicilia unde, în ultimele zile, mai multe municipalități au avut de-a face cu migranții plecați să strabată străzile imediat după ce au debarcat de pe navele care i-au adus în port.

Acea foaie care a provocat haosul

„Scene de film care își lasă amprenta”: aceasta este una dintre cele mai recurente fraze pe care le auzim în ultimele zile de la oamenii care au fost martori ai sutelor de migranți care încercau să ajungă din Porto Empedocle la Agrigento pentru alte destinații.

Totul s-a întâmplat între 21 și 22 septembrie anul trecut. Era seara de 21 septembrie când peste 750 de migranți, după finalizarea carantinei, au fost debarcați de pe nava Rapsodia din Porto Empedocle. Aici, cetățenii non-UE au petrecut noaptea în structura deschisă special pentru ocazie, în așteptarea unor dispoziții suplimentare.

A doua zi, pentru aproximativ 500 dintre ei, a sosit foaia de parcurs emisă de poliția din Agrigento.

Ei bine, cu documentele în mână, un „covor de migranți” a urcat pe drumul către oraș și a căutat cu disperare transportul public pentru a începe călătoria care îi va scoate din Italia.

Faptul a declanșat imediat numeroase controverse pe tema siguranței: toți acei migranți de pe stradă i-au alarmat pe șoferii care, în unele zone, riscau violențe dacă nu li se supuneau. Aceeași spaimă a fost reclamată și de studenții și pensionarii care s-au văzut blocați în acele mijloace de transport public, fără să înțeleagă ce se întâmplă.

Ce se întâmplă cu migranții?

Nu toți migranții care au ajuns odată la Agrigento au plecat imediat. Mulți au rămas în oraș. Și oricum, nimeni nu știe acum ce vor face și mai ales unde vor merge cei care au părăsit teritoriul provincial.

„Este o certitudine că acești 500 de cetățeni non-UE nu vor urmări data expirării de pe actele lor”, explică Stefano Paoloni, secretarul general al Uniunii Autonome a Poliției de Stat.

„Migranții vor rămâne în țara noastră sau vor călători pentru a ajunge la alte destinații, așa cum se întâmplă uneori, Franța și Germania în special. Este clar că mulți dintre acești migranți nu au niciun fel de resursă materială și, prin urmare, sunt expuși în special comportamentelor ilegale. Nu este un secret faptul că infracțiunile din țara noastră sunt comise de aproximativ 70% dintre cetățenii din afara UE. Atâta muncă pentru nimic ”, spune Stefano Paoloni.