Armenia deține "dovezi" că Turcia susține militar trupele azere angajate în Nagorno Karabah, unde sunt prezenți, de asemenea, „mii” de jihadiști veniți din Siria, a declarat premierul armean Nikol Pașinian, într-un interviu publicat vineri de cotidianul francez Le Figaro și citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acesta acuză Turcia că susține armata azeră cu avioane de luptă, drone și alte materiale militare și că a adus în zona de conflict experți militari dar și "mercenari și teroriști".

"Avem dovezi", a asigurat premierul armean. "Folosesc drone și (avioane de luptă) F-16 turcești pentru a bombarda zonele civile din Karabah", a afirmat el.

"Comunitatea internațională, în special publicul american, trebuie să știe că F-16 fabricate în Statele Unite sunt folosite în prezent pentru a ucide armeni în acest conflict", a continuat Pașinian.

"Există dovezi", a subliniat el, potrivit cărora "comandanți militari turci sunt implicați direct în conducerea ofensivei".

"Ankara a furnizat Baku vehicule militare, arme, precum și consilieri militari. Știm că Turcia a format și transportat mii de mercenari și teroriști din zonele ocupate de turci în nordul Siriei", a declarat Pașinian. "Acești mercenari și acești teroriști luptă astăzi împotriva armenilor".

"Drumul genocidului"

Și președintele francez Emmanuel Macron a evocat vineri ingerința în acest conflict a sute de jihadiști care au părăsit Siria pentru a ajunge în teritoriul separatist tranzitând Turcia.

Macron a afirmat că dorește "explicații" de la președintele turc Recep Tayiip Erdogan. "O linie roșie a fost depășită" iar acest lucru este "inacceptabil", a declarat el, vineri, în cadrul summitului UE de la Bruxelles.

În opinia premierului armean, Turcia este "absolut" responsabilă de escaladarea militară din enclava Nagorno Karabah.

"Dorința Turciei este să întărească rolul și influența sa în Caucazul de Sud și să modifice astfel statu quo-ul în vigoare de peste un secol", consideră el. Turcia "continuă visul de a construi un imperiu care să imite sultanatul și continuă pe un drum care ar putea aprinde întreaga regiune".

Pașinian a repetat că pentru Armenia ideea unei încetări a focului este în prezent prematură. Nagorno Karabah, teritoriu separatist populat în majoritate de armeni și susținut de Armenia, "nu poate dezarma pentru că acest lucru ar conduce la un genocid".

Pașinian a evocat "ceea ce s-a petrecut în 1915, când peste 1,5 milioane de armeni au fost masacrați în primul genocid al secolului XX". Potrivit acestuia, "statul turc, care continuă să nege trecutul, se aventurează pe drumul genocidului".