Acuzat că a împiedicat debarcarea migranților salvați pe mare, fostul ministru italian de Interne Matteo Salvini va apărea sâmbătă în fața unui judecător din Sicilia unde sunt planificate demonstrații de sprijin pentru liderul de extremă dreapta, scrie La Libre Belgique, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Matteo Salvini este urmărit penal pentru "abuz de putere și sechestrare de persoane" pentru că a blocat în vara anului 2019 timp de câteva zile 116 migranți la bordul unei nave de pază de coastă italiană, "Gregoretti".

Migranții au putut fi evacuați din motive medicale, dar alți 116 au rămas pe navă timp de aproape o săptămână, în lipsa autorizației de debarcare a dlui Salvini, pe atunci ministru de Interne al unui guvern format din Liga (partidul său de extremă dreapta) și Mișcarea 5 Stele (M5S), anti-sistem.

În luna februarie, Senatul a votat pentru ridicarea imunității sale, deschizând calea urmăririi penale. Matteo Salvini, efervescentul cvadragenar cunoscut pentru derapajele sale lingvistice, își apărase apoi curajos politica.

"Voi pleda vinovat de apărarea Italiei și a italienilor", le-a spus recent susținătorilor săi.

Și miercuri, pe contul său de Twitter, a asigurat că va merge la proces "cu conștiința curată, cu mândria că a apărat onoarea Italiei".

În sistemul judiciar italian, procesul propriu-zis nu începe decât după o audiere preliminară în fața unui magistrat în timpul căreia acuzarea și apărarea își prezintă argumentele în fața unui judecător care decide trimiterea în justiție sau nu acelui acuzat.

Procuratura poate solicita închiderea cazului, dar judecătorul poate ignora acest lucru și poate obliga procuratura să formuleze o acuzație.

După două-trei audieri, ale căror date nu au fost stabilite, judecătorul ar trebui să ia decizia, potrivit presei. Audierea de sâmbătă din Sicilia va fi dedicată doar constituirii părților civile.

Nunzio Sarpietro, un judecător cu experiență care va conduce dezbaterile, a asigurat recent în cotidianul "La Repubblica" că Matteo Salvini va găsi în el un magistrat "care să-i garanteze un proces corect și echitabil, ca oricărui alt cetățean".

Matteo Salvini, care riscă o pedeapsă de 15 ani de închisoare, a reiterat că și-a făcut doar datoria și nimic ilegal. "Faptul că există o instanță care își permite să judece alegerea politică și guvernamentală a unui ministru este un precedent periculos", a comentat, miercuri, dl Salvini.

Strategia de apărare a lui Matteo Salvini constă în implicarea premierului Giuseppe Conte, asigurând că blocarea navei a fost o decizie colectivă a guvernului.

Domnul Conte contestă această versiune a faptelor, reamintind că la acea vreme Matteo Salvini a aprobat un nou decret-lege care îi consolida puterile.

În iunie 2019, Salvini a adoptat efectiv o lege care îi consolida puterile și care prevedea că "ministrul de Interne poate limita și interzice intrarea, tranzitul sau oprirea navelor în apele teritoriale din motive de 'ordine și securitate publică'".

Matteo Salvini și-a convocat trupele la Catania pentru trei zile de întâlniri și manifestaţii în timpul cărora vrea să demonstreze că are sprijinul popular. Mulți reprezentanți aleși ai Ligii la nivel național și local, precum și aliați ai altor partide de dreapta, și-au anunțat prezența.

În scurt timp, Matteo Salvini riscă să se confrunte cu un alt proces similar la Palermo, după ce a blocat câteva zile la mijlocul lunii august 2019 nava umanitară "Open Arms" în fața insulei Lampedusa.

În acest caz, Senatul i-a ridicat imunitatea în luna iulie, deschizând calea pentru o posibilă retrimitere în justiție, în aceleași condiții ca și în cazul navei "Gregoretti".