Autoritățile din Rusia au spus joi că au arestat doi bărbați suspectați că au săpat un tunel pe care l-au folosit să intre într-o mănăstire aflată pe o insulă și au furat o icoană ortodoxă donată de președintele Vladimir Putin cu câțiva ani mai devreme, relatează Reuters.

Iversky MonasteryFoto: Captura Wikipedia

Serviciul Federal de Securitate a spus că a reținut doi oameni cu ajutorul poliției pentru un furt care a avut loc luna trecută la o catedrală a mânăstirii Iversky din regiunea Novgorod, la aproximativ 350 de kilometri de Moscova.

Cei doi indivizi, despre care Serviciul Federal de Securitate a spus că făceau parte dintr-un grup infracțional, au furat ornamente din aur și o icoană care o înfățișează pe Sfânta Maria la o mânăstire de pe Muntele Athos în Grecia, un important centrul spiritual ortodox. Icoana, se spune, datează din secolul 17 sau 18.

Irina Volk, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne, a spus că Putin a făcut cadou icoana mănăstirii, localizată pe o insulă pe Lacul Valdai, în 2001.

Ea a spus că hoții au ajuns la insulă cu o barcă, înainte să sape un tunel pe sub porțile mănăstirii. Odată ce au pășit pe teritoriu, au spart unul dintre geamurile catedralei și au intrat pentru a fura icoana, crucea din altar și alte ornamente din aur.

Imaginile difuzate de Minister arată ofițeri FSB intrând în reședința unuia dintre suspecți și punându-l pe acesta cu fața la pământ și încătușându-l cu mâinile la spate.

Volk a spus că crucea din altar și icoana au fost recuperate din garajul unuia dintre suspecți, iar obiectele vor fi returnate mănăstirii.