Ministerul de Interne a făcut cunoscut faptul că moscheea ilegală din Tor Pignattara, unde Il Giornale a înregistrat un imam care a lăudat răpirea asistentei Silvia Romano în Kenya, a fost închisă în iunie anul trecut. Vicepreședintele Camerei, Fabio Rampelli anunță că s-au identificat situații similare și verificările continuă.

Imamul care lauda rapitoriiFoto: Il Giornale

„A mers acolo să semene discordie și a primit în schimb o educație și s-a îmbogățit spiritual, acum este liberă și fericită”. Acestea au fost cuvintele imamului înregistrat în luna mai de jurnaliștii italieni la una dintre numeroasele moschei ilegale din Kasbah-ul roman din Tor Pignattara, cuvinte care au stârnit nedumerire, furie și indignare în societatea italiană.

Cuvinte rostite de imam sunt în apărarea grupului terorist al-Shabaab, autor al răpirii Silviei Romano, asistenta milaneză răpită în Kenya și ținută ostatică timp de optsprezece luni în Somalia.

Nu e vorba deloc de un grup de fanatici, pentru imamul înregistrat, ci „oameni care se roagă”, oameni cărora ar trebui să li se mulțumească pentru că au „educat-o” pe Silvia la Islam „făcând-o să iasă din întuneric”.

Un grup de parlamentari s-a mobilizat imediat, făcând o interpelare ministrului de interne, Luciana Lamorgese.

Printre efectele inițiativei s-a numărat sechestrul preventiv al moscheii ilegale pentru încălcarea reglementărilor de planificare urbană, incendii și construcții. Din aceste motive, a anunțat ieri Viminale, sala de rugăciuni din via Capua a fost închisă din 3 iunie anul trecut. ”Activitatea de prevenire de către agențiile de aplicare a legii a oricărei forme de incitare la ură și violență este constantă pentru a detecta și contracara posibile acțiuni de prozelitism și radicalizare a fundamentalismului islamic”, spun oficialii.

"Suntem mulțumiți de munca depusă de poliție", a declarat pentru ilGiornale.it vicepreședintele Camerei, Fabio Rampelli, unul din autorii interpelării împreună cu colegii de partid, Giovanni Donzelli și Emanuele Prisco.

Totuși, nu lipsesc nedumeririle: „Toate orașele mari sunt invadate de moschei ilegale în jurul cărora se adună subiecți radicalizați și intoleranți, nu se poate aștepta ca evenimentele episodice să fie rezolvate, este necesară o monitorizare preventivă și constantă”.

„Desigur, pentru a face acest lucru - conchide Rampelli - stânga din guvern trebuie să renunțe la atitudinea sa de toleranță față de ei, care riscă să fie periculoasă atât la nivel social, cât și cultural”.