Abia întors la Roma, cardinalul australian George Pell, achitat într-un dosar de pedofilie în Australia, afirmă într-o carte pe care a scris-o în închisoare că pozițiile sale conservatoare ar fi putut să "exacerbeze ostilitatea populară" față de el, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În extrasele publicate joi de revista religioasă italiană "Il Timone", fostul secretar economic al papei Francisc povestește perioada petrecută într-o celulă a unei închisori din Melbourne de șapte metri pe doi, alături de un "terorist musulman" și alți doi deținuți "adeseori urlau de disperare noaptea".

Cardinalul își reafirmă marele atașament față de valorile conservatoare ale Bisericii care, în opinia sa, l-a afectat.

"Conservatorismul meu social și apărarea eticii iudeo-creștine au exacerbat ostilitatea populară, în special la laicii militanți", crede el.

Cardinalul, care a refuzat în 2002 să oficieze căsătorii pentru cupluri gays, comentează cu îngrijorare legislația privind căsătoriile gay din țara sa, adoptată în 2017 după un referendum.

"Ne putem aștepta să întâmpinăm mai multă presiune asupra libertății religioase de educație", în special în ceea ce privește "doctrina creștină privind familia, căsătoria, sexualitatea", scrie el.

"Cred că iubirea pentru bunăstare, uneori un veritabil materialism, precum și revoluția sexuală au diminuat capacitatea de a-l vedea pe Dumnezeu. Și multe persoane suferă și nu au pace, așa cum putem vedea destrămarea familiilor, în alcool, dependența de droguri și pornografie", a adăugat cardinalul.

Care este consolarea sa? sunt "mulți tineri episcopi solizi din punct de vedere spiritual și ortodocși teologic, contrariul a ceea ce eram noi după Conciliul Concile (Vatican II) în anii 60 și 70; atunci, eram adeseori confuzi și nervoși, cu mirosul revoluției în aer".

Fostul secretar pe probleme economice al Papei Francisc a sosit miercuri la Roma, după trei ani de absență.

Cardinalul a fost condamnat în martie 2019 la șase ani de închisoare pentru viol și agresiuni sexuale asupra a doi copii de cor în 1996 și 1997, în catedrala Saint-Patrick din Melbourne unde era arhiepiscop.

Condamnarea sa, confirmată în apel, a fost anulată de Înalta curte a Australiei, care l-a achitat în aprilie pentru cinci capete de acuzare de violențe sexuale, în virtutea principiului „dincolo de orice îndoială”. Pell a stat în închisoare peste un an.