Grecia și Turcia, membri NATO, au stabilit un mecanism pentru evitarea riscurilor unor confruntări accidentale pe mare și în aer în estul Mediteranei, a spus joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ca parte a eforturilor de dezamorsa disputa cu privire la resursele de energie din regiune, relatează Reuters și AFP.

Nava de razboi a Greciei la Marea Mediterana Foto: Handout / AFP / Profimedia

Stoltenberg a spus că acordul dintre Turcia și Grecia include o linie directă pentru a evita accidentele pe mare și în aer.

Acordul, la care s-a ajuns la nivelul oficialilor militari, este „conceput pentru a reduce riscul de incidente și accidente în estul Mediteranei” și „acest mecanism de securitate poate contribui la crearea spațiului pentru eforturile diplomatice de soluționare a litigiului între cele două țări", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Tensiunile dintre Grecia și Turcia au atins apogeul în timpul verii, după ce Ankara a lansat operațiuni de explorare a resurselor de hidrocarburi într-o zonă maritimă disputată cu Atena, iar o ciocnire armată ar fi putut fi cauzată de un incident naval.

Teama unui conflict armat între doi membri NATO a determinat Alianța să caute un acord cu privire la un mecanism de prevenire a riscului de conflict. Discuțiile militare au început în septembrie, pe lângă eforturile diplomatice germane de a rezolva acest conflict.

Acest acord a fost anunțat la deschiderea unui summit european extraordinar la Bruxelles dedicat relațiilor internaționale și dominat de dezacorduri în cadrul UE cu privire la acțiunile care trebuie întreprinse pentru a opri forajul ilegal efectuat de Ankara în apele Ciprului, care nu este membru al Alianței.

Citește și: