Marea Britanie va înăspri regulile cu privire la ce subiecte vor putea să studieze studenții străini în universitățile sale într-o tentativă de a preveni furtul de proprietate intelectuală de către studenţii chinezi, a relatat joi cotidianul Times, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform Schemei Academice de Aprobare Tehnologică (ATAS), aplicanţii postuniversitari din străinătate au deja nevoie de o aprobare de securitate pentru a studia subiecte în care cunoştinţele lor ar putea fi folosite în programe privind armele, se arată pe site-ul guvernului.

Articolul din Times precizează că lista de subiecte ar putea fi extinsă pentru a include zone legate de securitatea cibernetică şi aeronautică, printre altele.

Rugat să comenteze articolul, Ministerul de Externe a transmis că guvernul a implementat recent o extindere a ATAS pentru a acoperi şi tehnologia militară, pentru a asigura că mecanismele de protecţie ale Marii Britanii ţin pasul cu ameninţările globale în permanentă schimbare.

„Ca ţară deschisă, îi primim pe studenţii străini, inclusiv din China, acolo unde contribuie la bogăţia academică a universităţilor noastre, aflate în frunte la nivel mondial”, a precizat o purtătoare de cuvânt într-un comunicat.

„Dar nu vom accepta colaborări care compromit securitatea noastră naţională, iar ATAS este una dintre cele mai solide proceduri pe care le-am introdus pentru a proteja securitatea naţională şi pentru a contracara interferenţa străin㔑, a adăugat ea.

Conform Times, măsurile ar urma să blocheze venirea în Marea Britanie a sute de studenţi chinezi, în timp ce vizele pentru cei deja înscrişi vor fi revocate dacă se consideră că aceştia reprezintă un risc.

Potrivit site-ului ATAS, aplicanții din țările care aparțin Spațiului Economic European și din Elveția sunt exceptați de la această schemă, însemnând că ei nu au nevoie de aprobare de securitate pentru a studia subiectele în cauză.