Premierul polonez Mateusz Morawiecki a prezentat miercuri un cabinet remaniat din care va face parte și liderul partidului Lege și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, alături de un ministru al educației care a spus că persoanele LGBT „nu sunt egale” cu altele, transmite Euronews.

Jaroslaw Kaczynski si Mateusz MorawieckiFoto: Hubert Mathis / Zuma Press / Profimedia Images

Jaroslaw Kaczynski, strategul din umbră al guvernului din momentul în care partidul Lege și Justiție a ajuns la putere pentru a doua oară în 2015, va ocupa funcția de vicepremier cu puteri de supraveghere asupra domeniilor apărării, justiției și afacerilor interne.

Premierul Morawiecki a declarat că prezența liderului PiS în cabinet va întări guvernul. Aranjamentul este unul neobișnuit doarece îl subordonează pe președintele partidului premierului, Kaczynski rămânând însă cel care ia deciziile.

Noul ministru al educației, Przemyslaw Czarnek, a provocat indignare în această vară când a declarat că persoanele LGBT „nu sunt egale cu oamenii normali”.

„Haideți să ne protejăm împotriva ideologiei LGBT și să nu mai ascultăm idioțenia despre unele drepturi umane sau ceva egalitate”, a mai afirmat Czarnek.

Opoziția a denunțat ferm numirea acestuia în guvern, considerată cea mai controversată schimbare în cabinetul lui Morawiecki.

„Un asemenea bărbat este ministrul educației naționale? Este un scandal și o rușine”, a declarat Piotr Zgorzelski, un parlamentar al Partidului Popular Polonez.

Acesta a adăugat că educația națională ar trebui să promoveze toleranța dar că „dl. Czarnek a devenit faimos datorită cuvintelor sale care dezumanizează alți oameni, datorită stigmatizării minorităților sexuale”.

Kaczynski, în vârstă de 71 de ani, a fost prim-ministru al Poloniei între 2006 și 2007 și este parlamentar în camera inferioară a legislativului polonez.

Din 2015 când PiS a venit la putere Kaczynski a ghidat strategiile guvernamentale din spatele scenei, criticii săi afirmând că aranjamentul i-a acordat o putere uriașă fără vreo răspundere reală.

Citește și: