Actele de violență împotriva popoarelor indigene din Brazilia au crescut cu 150% anul trecut comparativ cu 2018, potrivit unui raport publicat miercuri de un organism catolic extrem de critic față de președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro, potrivit AFP.

Indigeni YanomamiFoto: Flickr

Acest raport al Consiliului Misionar Indian (Cimi) a identificat 276 de acte violente care au afectat indigenii în 2019 față de 110 în 2018, inclusiv tentative de viol sau crimă.

"Datele din 2019 arată că drepturile popoarelor indigene și teritoriile lor sunt în mod clar uzurpate", a spus Cimi într-un comunicat.

Pe de altă parte, numărul uciderilor indigenilor a scăzut ușor, de la 135 în 2018 la 113 anul trecut.

Dar exacerbarea conflictelor rurale a declanșat o proliferare a altor daune care vizează populațiile indigene.

Intruziunile asupra terenurilor lor, exploatarea ilegală a bogăției din acestea și degradarea proprietăților lor s-au triplat aproape de la an la an, de la 109 în 2018 la 256 în 2019.

„Până când nativii vor fi uciși pentru a le exploata pământul?”, a întrebat arhiepiscopul Roque Paloschi, președintele Cimi, în timpul unei videoconferințe în care a prezenta raportul.

„Astăzi, principalul agresor al popoarelor indigene și al naturii este guvernul brazilian”, a spus el.

Potrivit raportului, un sentiment de impunitate este din ce în ce mai vizibil în rândul căutătorilor de aur, al traficanților de lemn sau al fermierilor care doresc să pună mâna pe pământurile indigene, de la venirea la putere a lui Jair Bolsonaro în ianuarie 2019.

Liderul de extremă dreaptă a anunțat imediat ce a fost ales că intenționează să se deschidă către minerit sau agricultură, aceste teritorii presupuse a fi rezervate băștinașilor.

„În anumite situații, cei care invadează aceste meleaguri citează numele președintelui Republicii, confirmând că faptele lor criminale sunt stimulate de ceea ce constituția obligă să protejeze teritoriile indigene, care fac parte din patrimoniul țării”, denunță raportul .