Incendiile izbucnite în weekend în nordul Californiei, care au ucis cel puțin trei oameni și au determinat evacuarea a zeci de mii de oameni, au continuat să se răspândească marți și se așteaptă să nu poate fi stinse definitiv timp de câteva săptămâni, conform serviciilor de urgență, citate de AFP.

Salvatori CaliforniaFoto: beale.af.mil

Suprafața arsă de focul supranumit „Foc de sticlă”, care a izbucnit duminică în inima uneia dintre cele mai prestigioase zone viticole din Statele Unite, în comitatele Napa și Sonoma, s-a triplat în 24 ore pentru a ajunge la 17.000 de hectare marți dimineață.

Focul nu a putut fi controlat marți, în ciuda celor aproximativ 1.500 de pompieri dispuși să lupte împotriva lui, a declarat un purtător de cuvânt al pompierilor din California. „În această dimineață, 80 de case au fost distruse în cele două regiuni”, a adăugat el.

De asemenea, flăcările au distrus sau avariat mai multe crame din renumita Napa Valley, situată la mai puțin de 100 km de San Francisco, precum Chateau Boswell sau Newton Vineyard, ambele situate în orașul Sf. Elena.

„Restaurantul de la Meadowood”, evaluat cu trei stele în ghidul Michelin, a fost, de asemenea, complet distrus de incendiu, conform imaginilor difuzate de presa locală.

Zeci de mii de oameni, inclusiv toți locuitorii orașului mic din apropiere, Calistoga, se află sub ordine de evacuare.

"Se pare că o bombă a explodat. Copacii au ars ca niște chibrituri", a declarat pentru ziarul San Francisco Chronicle, rezidentul din Calistoga, Joe Ortega, în vârstă de 61 de ani.

"Incendiul este încă imprevizibil. Se mișcă rapid și vrem să fiți pregătiți", a declarat șeriful din Sonoma, Mark Essick, într-o conferință de presă.

"Dacă sunteți sub un ordin de evacuare, vă rog să vă luați lucrurile, ar trebui să plecați. Dacă vă aflați într-o zonă în alertă maximă, vă cerem să aveți genti și truse pregătite. „de urgență”, a insistat șeriful.