Parlamentarii britanici au aprobat marți un proiect de lege controversat din partea guvernului Boris Johnson, care inversează parțial acordul Brexit și i-a enervat pe europeni, în mijlocul negocierilor comerciale dintre Londra și cei 27, potrivit AFP.

Boris JohnsonFoto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

În ciuda disensiunilor din interiorul conservatorilor, acest text, care, desigur, încalcă dreptul internațional, a fost aprobat marți seara, la a treia lectură, de deputați cu 340 pentru și 256 împotrivă, deschizând calea spre luarea în considerare de către Camera Lorzilor în următoarele săptămâni.

Votul de marți nu este o surpriză, având în vedere majoritatea covârșitoare a lui Boris Johnson în Camera Comunelor, în ciuda criticilor din partea a cinci foști primi miniștri și a unei părți a conservatorilor.

"Poziția Regatului Unit este foarte departe de ceea ce UE poate accepta", a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, după o întâlnire cu ministrul de stat britanic, Michael Gove în capitala belgiană.

"Amândoi am fost clari că suntem încă la o oarecare distanță unul de celălalt. Dar am fost, de asemenea, clari că am vrut să eliminăm acest decalaj", a spus Gove, prin intermediul televiziunii britanice.

După divorțul de la începutul anului, cele două părți și-au stabilit obiectivul de a ajunge la un acord de liber schimb în octombrie pentru a evita un potențial devastator „fără acord” pe 1 ianuarie.

Negocierile au fost reluate marți la Bruxelles pentru a noua rundă, dar precedentele opt nu au reușit să producă progrese majore și tensiunea a crescut în septembrie, când guvernul lui Boris Johnson a introdus un proiect de lege care contrazice tratatul care le guvernează.

Textul lui Johnson revine la anumite prevederi pentru provincia britanică Irlanda de Nord, planificată să evite întoarcerea unei granițe cu Republica Irlanda, o garanție considerată esențială pentru menținerea păcii pe insulă.

Furiosi de această schimbare, care, prin admiterea guvernului britanic, ar încălca dreptul internațional, europenii au dat termen Londrei până la sfârșitul lunii - adică miercuri - să-și retragă proiectul.