Istoricul rus Yuri Dmitriev, cunoscut pentru cercetările și scrierile sale despre Gulag și represiunea din epoca stalinistă, a fost condamnat la 13 ani într-o colonie de regim strict pentru o presupusă agresiune sexuală împotriva unui copil, a anunțat marți Curtea Supremă din Karelia (nord-vest), potrivit AFP.

Yuri DimitrievFoto: Olga Maltseva / AFP / Profimedia Images

Istoricul în vârstă de 64 de ani, care a efectuat cercetări cu organizația Memorial pentru a găsi gropi comune care conțin rămășițele victimelor terorii staliniste, a fost arestat în 2016 sub acuzația de pornografie infantilă, în posesia sa fiind găsite fotografiile fiicei sale adoptive.

Instanța din orașul Petrozavodsk din nord-vestul Rusiei l-a găsit vinovat pe bărbat de abuzarea sexuală a fiicei sale adoptive, o acuzație pe care Dmitriev o neagă categoric.

„Ceea ce ei încearcă să pretindă că este ceva ce s-ar apropia de atingeri erotice este doar o interpretare a afecțiunii parentale”, a declarat bărbatul, adăugând că „tot ce a fost inventat aici de către anchetatorul nostru prietenos și repetat zelos de către iubitul procuror este fals”, a declarat istoricul la finalul procesului.

Însă acest verdict a fost contestat de un organism juridic superior și a trebuit să se prezinte din nou în instanță cu noi acuzații mai grave de violență sexuală împotriva unui copil.

Dmitriev a fost condamnat în iulie la trei ani și jumătate de închisoare, o pedeapsă pe care a executat-o ​​în mare parte în arest preventiv.

Însă procurorii au contestat sentința, cerând o pedeapsă mai grea, în timp ce Dmitriev a făcut apel pentru a solicita anularea acuzațiilor împotriva sa.

Drept urmare, Curtea Supremă din Karelia a pronunțat o sentință mai grea, care o anulează pe cea anterioară.

„Dmitriev a fost găsit vinovat de săvârșirea unei infracțiuni pedepsite cu 13 ani de detenție într-un lagăr de regim dur”, potrivit declarației instantei.

Judecata a fost denunțată de organizația Memorial ca fiind „motivată politic”.

"Este evident că verdictul nu se bazează pe lege, că acest verdict este motivat politic", a declarat oficialul Memorial Oleg Orlov pentru radioul Echo din Moscova.

"Memorialul și apărarea vor lupta împotriva acestei sentințe", cu un apel la o instanță superioară rusă și o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a spus el.

Dmitriev a petrecut decenii localizând gropi comune și exhumând rămășițele victimelor represiunii staliniste, inclusiv în lagărele de muncă forțată din Gulag.

Memorial îl consideră pe Dmitriev prizonier politic, considerând că adevăratul motiv al urmăririi penale împotriva sa a fost „activitatea sa de a păstra memoria” victimelor represiunii politice.

Organizația este hărțuită de autoritățile ruse, care o consideră „un agent străin”.