Emirul Kuweitului, șeicul Sabah al-Ahmad al-Sabah, a murit marți la vârsta de 91 de ani, a anunțat palatul regal al micii țări din Golf, scrie AFP.

Sabah Al-Ahmad Al-SabahFoto: https://kif.kdipa.gov.kw/

"Cu mare tristețe și mare durere deplângem (...) moartea șeicului Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, emirul Kuweitului", a declarat șeicul Ali Jarrah al-Sabah, ministru însărcinat cu afacerile regale, într-o înregistrare televizată.

Televiziunea din Kuweit și-a întrerupt programele și a difuzat versete din Coran înaintea anunțului oficial.

După internarea sa, în 18 iulie, șeful statului, care a preluat puterea în 2006, a transferat "temporar" o parte dintre puterile sale prințului moștenitor, șeicul Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, fratele său vitreg în vârstă de 83 de ani.

Șeicul Sabah a fost transferat la sfârșitul lui iulie în Statele Unite, pentru continuarea tratamentului, potrivit autorităților, care nu au oferit niciun detaliu legat de boala sa.

Este considerat drept arhitectul politicii externe a Kuweitului modern, fiind un mare aliat al Statelor Unite și al Arabiei Saudite, dar menținând în același timp relații bune cu Iranul.

Șeicul Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah a ocupat mai multe posturi importante în cadrul guvernului și a fost numit prinț moștenitor în 2006.