Liderul separatist catalan Quim Torra a fost destituit luni de justiţia spaniolă, care a confirmat condamnarea sa pentru "nesupunere" la 18 luni de ineligibilitate, dar a replicat că îşi va continua la nivel european lupta pentru independenţa provinciei, notează AFP, citat de Agerpres.

Quim TorraFoto: Captura YouTube

"Nu abandonez şi nu mă resemnez", a spus el într-un discurs în catalană la sediul Generalitat (guvernul autonom la Cataloniei), la Barcelona, înconjurat de membri ai guvernului său.

Quim Torra a adăugat că nu acceptă sentinţa pronunţată în cursul zilei la Madrid de Tribunalul Suprem, cea mai înaltă instanţă judiciară din Spania, care a confirmat că nu poate ocupa funcţii publice timp de 18 luni pentru nesupunere.

Acest verdict "doreşte să răstoarne guvernul Cataloniei", a spus el, anunţând că vor avea loc noi alegeri regionale şi îndemnând electoratul să facă "un nou plebiscit" pentru independenţă.

Confirmarea de către Tribunalul Suprem a condamnării în primă instanţă a lui Quim Torra la 18 luni de ineligibilitate atrage după sine destituirea lui din funcţia de şef al guvernului Cataloniei, o regiune bogată din nord-estul Spaniei cu autonomie extinsă şi care a fost în 2017 scena unei tentative de secesiune.

Quim Torra a fost condamnat în decembrie de tribunalul superior din Catalonia pentru că a refuzat să asculte ordinul de a retrage simboluri separatiste de pe instituţii publice în timpul campaniei electorale pentru legislativele din aprilie 2019.

"Voi duce cauza libertăţii de exprimare şi cauza independenţei la nivelul Europei şi vom câştiga", a spus el, fără a specifica exact ce acţiuni intenţionează să întreprindă.

Destituirea lui Quim Torra riscă să reanime tensiunile din Catalonia, unde condamnarea în octombrie 2019 a unor lideri separatişti la închisoare pentru tentativa de secesiune din 2017 a antrenat numeroase manifestaţii, dintre care unele au degenerat în violenţe.