Nu este greșit să căutăm amprenta Rusiei în tensiunile interstatale care se înregistrează astăzi pe teritoriul fostului Imperiu Sovietic, scrie Sabah. Armenia face acest lucru de mulți ani și este susținută de Rusia și Franța. Însă pierde din vedere un lucru: Lumea de acum nu mai este lumea de demult. Turcia este o țară mult mai puternică din punct de vedere militar, scrie Turkiye.

Nagorno-KarabahFoto: Hotnews

Nu este greșit să căutăm amprenta Rusiei în tensiunile interstatale care se înregistrează astăzi pe teritoriul fostului Imperiu Sovietic. Pentru a sublinia clar poziția Turciei referitoare la cel mai recent conflict fierbinte din Karabah, între Armenia și Azerbaidjan, ministrul de Externe al Turciei, /Mevlü Çavuşoğlu, l-a sunat pe omologul său rus, Serghei Lavrov..., scrie SABAH.

Diferențe de opinie

Până de curând, Rusia dădea senzația că este alături de Armenia în neînțelegerea dintre Armenia și Azerbaidjan. Numai că acum, sprijinul clar și activ pe care Turcia îl oferă Azerbaidjanului a făcut ca situația să fie diferită față de cum era în trecut. Trebuie remarcat faptul că deși colaborează în numeroase domenii, Turcia și Rusia au diferențe de opinie clare și distincte în ceea ce privește Libia, Ucraina și Siria.

Pașinian și Putin

Situația încă incomplet cunoscută a conflictului fierbinte din Caucazul de sud, dintre Armenia și Azerbaidjan, reprezintă gradul de armonizare la care se află Pașinian și Putin în privința Armeniei. Fiindcă potrivit unor comentatori, dialogul între forțele armate armene și Moscova îl depășește pe Pașinian. Oare Rusia nu a girat și sprijinit ruperea regiunii Nagorno-Karabah de Azerbaidjan? Și tendința generală a Grupului de la Minsk, care urmărește rezolvarea acestei probleme, este să susțină Armenia. În perioada în care trăim, cauza atacurilor lansate de Armenia poate fi legată de eforturile lui Pașinian de a face ca lumea să uite de problemele prin care trece economia țării.

Situații diferite

Pe scurt, rămășițele fostului imperiu sovietic nu și-au început viața într-un mod lipsit de probleme. Faptul că în acest moment, Crimeea se află din nou pe teritoriul sovietic nu este un exemplu grăitor pentru această situație? Ce este foarte diferit față de trecut în ceea ce privește conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan este că acum Turcia este alături de Azerbaidjan într-o manieră foarte clară și distinctă.

Armenia face acest lucru de mulți ani. A invadat Karabah-ul și nu mai pleacă de acolo. Și este susținută de Rusia și Franța. Se gândește că “Orice ar fi, nimeni nu îmi poate face nimic. Eu fac ce știu”, scrie Turkiye.

Însă pierde din vedere un lucru: Lumea de acum nu mai este lumea de demult. Turcia este o țară mult mai puternică din punct de vedere militar. Deține drone simple și din cele dotate cu armament. Cheltuielile noastre militare sunt de 20 de miliarde de dolari. Ne dezvoltăm permanent industria militară. Și Azerbaidjanul este o țară mai puternică decât în trecut.

Armenia este o țară zdrobită de sărăcie. Încearcă să se mențină în picioare cu ajutoare din afară. Nu are nicio influență globală. Armenii din diasporă continuă să lupte pentru imagine. Dar și puterea lor merge doar până într-un punct. Turcia este cea mai puternică țară din regiune, atât diplomatic cât și militar. Armenia ignoră aceste realități.

Armenia nu poate ajunge nicăieri deschizând focul asupra civililor nevinovați. Și bazându-se pe Rusia, tot numai până la un punct poate ajunge. Nimeni nu își dorește război. Iar dacă se va ajunge acolo, Armenia este în pericol.

Turcia este alături de Azerbaidjan până la final. Este valabil conceptul două state, o națiune. Să nu uităm că motivul acestor atacuri este ce a făcut Turcia în Siria, Libia și Mediterana de est. Pe măsură ce Turcia va deveni mai puternică, vor fi tot mai multe atacuri. Aceste atacuri sunt dovada că ne aflăm pe drumul cel bun.

Să vedem ce atuuri are dușmanul. Azerbaidjan este o țară mult mai bogată decât Armenia, atât din punct de vedere al populației cât și al bogățiilor naturale. Avantajele /Turciei/ sunt mai numeroase. Armenia este o biată țară. Se bazează doar pe țările care o sprijină.

Armenia, care a intrat în probleme care o depășesc, va înțelege ce se întâmplă când își va afla lungul nasului.