După moartea unui copil american infectat cu o amibă ”care mănâncă creier”, ale cărei urme au fost găsite într-o sursă de apă, guvernatorul Texas a declarat duminică după-amiază starea de urgență, potrivit AFP.

Amiba Naegleria fowleriFoto: YouTube

Josiah McIntyre, în vârstă de 6 ani, a murit pe 8 septembrie, din cauza unei infecții cu amiba „Naegleria fowleri”, un organism microscopic care se dezvoltă în apele calde și dulci ale lacurilor și râurilor, precum și din izvoare sau piscine geo-termale slab întreținute.

Amiba intră prin nări și se deplasează până la creier, provocând migrene severe, hipertermie, gât rigid și vărsături, înainte de a provoca amețeli, letargie, confuzie și halucinații.

Testele de eșantionare au găsit urme ale organismului în robinetul cu furtun de grădină al familiei lui Josiah, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al orașului Lake Jackson, citat de presa locală.

Alte urme au fost găsite într-o fântână dintr-un centru civic și la hidrant de incendiu din oraș, la o oră distanță de Houston, a declarat Modesto Mundo, un oficial al orașului.

Bunicii copilului au declarat pentru Houston Chronicle că băiețelul a inhalat apa contaminată în timp ce se juca la o fântănă într-o zonă din centrul orașului, cu puțin timp înainte de a se îmbolnăvi.

Naegleria fowleri (cunoscută colocvial și ca „amiba care mănâncă creierul”) este o specie de amibă termofilă din genul Naegleria, încrengătura Percolozoa. Este o specie liberă, care se hrănește cu bacterii, dar poate fi și patogenă, cauzând boala numită meningoencefalită primară amibiană. Acest microorganism este întâlnit în ape dulci: în lacuri, râuri și ape termale. A fost descoperită în 1965 și a fost identificată pentru prima dată în Australia