Malta vrea înapoi un dinte al unui rechin preistoric care a fost făcut cadou de naturalistul britanic David Attenborough prințului George al Marii Britanii, autoritățile afirmând că fosila ar trebui expusă pe insula unde a fost descoperită, relatează CNN.

Fosila MegalodonFoto: Cristoph Schmidt / AFP / Profimedia Images

Palatul Kensington a anunțat primirea cadoului sâmbătă, afirmând că dintele uriaș a fost făcut cadou prințului în vârstă de șapte ani când David Attenborough a participat la o vizionare privată a ultimului său documentar împreună cu membrii familiei regale.

Attenborough a găsit fosila în timpul unei vacanțe cu familia în Malta la sfârșitul anilor 1960, potrivit anunțului făcut de oficialii Palatului Kensington, acesta fiind descoperit înglobat în calcar poros galben. Fosila este estimată la 23 de milioane de ani vechime.

Ministrul maltez al culturii Jose Herrera a declarat că dintele ar trebui să facă parte dintr-un muzeu local și a promis că va începe demersurile pentru returnarea dintelui.

„Există unele artefacte care sunt importante pentru moștenirea naturală malteză iar cele care ajung în străinătate ar trebui recuperate”, a declarat Herrera pentru Times of Malta, fără a oferi detalii privind maniera în care speră să obțină returnarea fosilei.

Dintele i-a aparținut unui megalodon, o specie dispărută de rechin uriaș care putea ajunge până la 16 metri lungime.

„Acordăm pe bună dreptate multă atenție artefactelor istorice și artistice dar nu este mereu cazul și cu istoria naturală. Sunt hotărât să direcționez o schimbare în această atitudine”, a mai declarat ministrul.

Malta a fost o colonie britanică până în 1964.

Citește și: