Statele Unite ar avea o părere foarte proastă despre acordarea de către Portugalia a construcției unui nou terminal în portul Sines unei companii chineze, a declarat ambasadorul american într-un interviu sâmbătă, solicitând Lisabonei să "facă o alegere între cele două puteri mondiale”, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Portul Sines, situat la o sută de kilometri sud de Lisabona, este „incredibil de strategic” pentru Statele Unite, deoarece este portul european de apă adâncă cel mai apropiat de teritoriul american, a explicat ambasadorul american la Lisabona, George Glass, într-un interviu acordat săptămânalului Expresso.

Portugalia a lansat o cerere internațională pentru oferte în octombrie anul trecut pentru construirea unui nou terminal de containere care urmează să fie deschis în 2024. Printre potențialii candidați citați de presa locală se numără gigantul chinez al transportului maritim Cosco sau Shanghai International Port Group (SIPG).

„Sper cu adevărat că Sines nu va merge la chinezi (...) Acest lucru nu se poate întâmpla”, a subliniat Glass, precizând că această infrastructură, care a primit în 2016 primele livrări de gaze naturale lichefiate americane spre Uniunea Europeană, face din Portugalia „hub-ul gazelor și un centru al securității energetice europene”.

"Vrem ca o companie occidentală să opereze și să construiască terminalul", a adăugat ambasadorul, explicând că Statele Unite nu au nicio companie care să administreze porturi străine.

Guvernul portughez a reacționat imediat la cuvintele ambasadorului american prin vocea ministrului său de externe. "În Portugalia, autoritățile portugheze sunt cele care iau deciziile, în interesul țării", a declarat Augusto Santos Silvada într-o declarație către agenția Lusa.

De la criza financiară din 2011, Portugalia a devenit una dintre cele mai primitoare țări europene pentru investiții chineze. În martie 2019, Washingtonul s-a opus deja unei oferte publice de preluare lansate de grupul de stat chinez China Three Gorges (CTG) asupra Energias de Portugal (EDP), cel mai mare grup portughez al cărui acționar era deja principal.

Referindu-se la participarea grupului chinez de telecomunicații Huawei la dezvoltarea rețelei 5G în Portugalia sau la intrarea recentă a unei companii chineze într-un grup important de construcții portughez, George Glass a recunoscut în interviul publicat sâmbătă că Portugalia este unul din fronturile „câmpului de luptă european dintre Statele Unite și China”.