Administraţia Emmanuel Macron a criticat dur, vineri, atitudinea Guvernului Boris Johnson în negocierile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit, avertizând că Bruxellesul nu va ceda "intimidărilor", informează cotidianul Financial Times.

Emmanuel MacronFoto: Consiliul European

"Sigur că semnalele trimise în ultimele zile afectează relaţiile. Orice lucru care afectează, perturbă ori amplifică tensiunile în negocieri este regretabil, iar noi, la nivel european, nu ne vom coborî la nivelul unor astfel de intimidări", a declarat Clément Beaune, secretar de stat francez pentru Afaceri Europene.

Întrebat despre afirmaţiile ministrului britanic pentru Politicile Cabinetului, Michael Gove, responsabil de aplicarea Acordului Brexit, despre riscul formării de coloane de vehicule la frontieră, Clément Beaune a precizat: "Nu va merge. Să nu pierdem timpul cu aceste jocuri tactice nefericite şi să negociem corect".

Oficialul francez a subliniat că Uniunea Europeană vrea să ajungă la un acord cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit, dar a subliniat că Londra trebuie să accepte reglementările şi standardele europene pentru a avea acces pe piaţa comunitară. "Dacă va trebui să ne pregătim şi noi pentru situaţia lipsei unui acord, suntem conştienţi de aceste riscuri şi accelerăm pregătirile în Franţa. Ne pregătim pentru toate scenariile. Cel mai bun rezultat este totuşi să avem un acord. Este dezirabil din perspectivă comercială, politică şi strategică", a insistat Clément Beaune.

La rândul său, Guvernul Germaniei a cerut, marţi, Marii Britanii să înceteze "jocurile" în negocierile privind viitoarele relaţii după retragerea din Uniunea Europeană, avertizând că timpul până la expirarea tranziţiei post-Brexit este scurt.

UE nu exclude posibilitatea încheierii tranziţiei post-Brexit fără niciun acord

Uniunea Europeană şi Marea Britanie trebuie să accelereze negocierile pe tema viitoarelor relaţii bilaterale, dar încheierea tranziţiei post-Brexit fără niciun acord nu este exclusă, a avertizat, luni seară, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene. "Există multe probleme importante. Progresele în cazul a numeroase cerinţe ale UE sunt deocamdată insuficiente. Deci, trebuie să intensificăm substanţial negocierile dacă vrem să ajungem la un rezultat de succes. Alternativa la un Brexit fără acord nu este plăcută, dar nu o putem exclude"", a declarat Valdis Dombrovskis.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.

Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson intenţionează să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale. Tratatul conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.

(sursa: Mediafax)