Un colonel în rezervă a depus vineri jurământul de președinte în Mali, acesta urmând să conducă țara în timpul perioadei de tranziție de 18 luni pe care junta militară care a preluat puterea a anunțat-o până la revenirea unui guvern civil, transmite Reuters și BBC.

Presedintele Bah Ndaw (dreapta)Foto: Michele Catani / AFP / Profimedia Images

Bah Ndaw, în vârstă de 70 de ani, a fost și ministru al apărării în 2014 înainte de aceasta fiind șeful forțelor aeriene.

Ndaw a depus jurământul în fața a câteva sute de ofițeri militari, lideri politici și diplomați. Colonelul Assimi Goita, care a condus rebeliunea militară din 18 august care l-a dat jos pe președintele Ibrahim Boubacar Keita, a depus jurământul de vicepreședinte în cadrul aceleiași ceremonii.

Oficialii din Mali sper că inaugurarea va duce la ridicarea sancțiunilor economice impuse de Comunitatea Economică a Statelor Vest Africane despre care afirmă că au paralizat economia.

Președinții din regiune, care se tem că lovitura de stat ar putea submina lupta împotriva militanților islamiști din partea centrală și de Nord a Mali, speră că acesta este primul pas spre revenirea la o administrație civilă deși cererile lor inițiale de formare a unui guvern exclusiv civil nu au fost îndeplinite.

Ndwa, descris de foști colegi de-ai săi drept „principial”, a afirmat în cadrul unui discurs că va lua măsuri dure împotriva corupției, una din marile nemulțumiri la adresa guvernului lui Keita, și va opri abuzurile forțelor armate la adresa civililor.

„Mali a fost zguduită, călcată în picioare și umilită de proprii copii, de către noi”, a declarat acesta purtând o robă albă lungă și o mască de protecție albastră.

REFERINȚĂ: