Statul New York "nu are încredere" în administrația Trump și va verifica din nou fiabilitatea vaccinurilor Covid-19 validate de Washington înainte de a le distribui celor 20 de milioane de locuitori ai săi, a declarat joi guvernatorul Andrew Cuomo, potrivit AFP.

Vaccin Covid-19Foto: Igor Golovniov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Guvernatorul democrat, care îl acuză pe Donald Trump și guvernul său republican că au agravat pandemia de coronavirus prin gestionarea politizată a crizei, a indicat că va înființa o comisie pentru supravegherea distribuției vaccinurilor.

"Vaccinul este sigur? Nu voi avea încredere în guvernul federal și nu l-aș recomanda newyorkezilor pe baza opiniei guvernului federal", a spus Cuomo într-un briefing de presă.

„Când guvernul federal își va termina evaluarea și va spune că este în siguranță, vom înființa propriul nostru comitet de evaluare ... astfel încât să pot privi camera în față și să le spun locuitorilor acestui stat că se pot vaccina în siguranță".

Aceste declarații confirmă climatul în creștere al neîncrederii în ceea ce privește viitoarele vaccinuri din Statele Unite. Un sondaj publicat pe 17 septembrie de Pew Institute a indicat că jumătate dintre americani ar refuza să fie vaccinați dacă un vaccin ar fi disponibil acum, un procent care s-a dublat din mai.

Un alt sondaj, lansat pe 10 septembrie de către Fundația Kaiser Family, a constatat că 62% dintre americani erau îngrijorați de presiunea guvernului federal asupra autorității de aprobare a medicamentelor, Food and Drug Administration (FDA), pentru a aprobă un vaccin fără a-i asigura eficacitatea și siguranța.

Donald Trump, care speră să fie reales pe 3 noiembrie, promite de câteva săptămâni sosirea iminentă a unui vaccin în fața unei pandemii care a ucis peste 200.000 de oameni în Statele Unite - cea mai grea pierdere din lume - și a infectat aproape șapte milioane de oameni.

Pregătirile logistice sunt în curs de distribuire a dozelor de vaccin de îndată ce studiile clinice în desfășurare produc rezultate concludente.

Un singur producător american, Pfizer, consideră că poate livra un vaccin în luna octombrie, dar nu va ajunge la majoritatea americanilor până în aprilie 2021, potrivit lui Trump, sau chiar la mijlocul anului 2021, potrivit unor oficiali de rang înalt.

Dovadă că climatul politic este exploziv, Cuomo și guvernatorul democrat al Michigan, Gretchen Whitmer, au cerut, de asemenea, joi o anchetă a Congresului cu privire la gestionarea „politizată” a acestei crize de către administrația Trump.