Poliția franceză a deschis o anchetă după ce o studentă din Strasbourg a relatat că a fost atacată pe stradă ziua pentru că purta o fustă, relatează BBC.

Fusta scurtaFoto: Riccardo Milani / AFP / Profimedia Images

Elisabeta, în vârstă de 22 de ani, a declarat că a fost lovită cu pumnul în față „de către trei indivizi care s-au plâns că purtam fustă”.

Guvernul francez a denunțat incidentul „foarte serios” ca fiind inacceptabil. În jur de 1.800 de amenzi au fost date pentru hărțuire stradală din 2018 când Franța a adoptat o lege pentru combaterea fenomenului.

Într-un interviu acordat unui radiou local Elizabeta a relatat că se îndrepta către casă pe jos când unul din cei trei bărbați a afirmat: „Uitați-vă la curva aia în fustă”. Doi dintre cei trei bărbați au imobilizat-o în timp ce al treilea a lovit-o cu pumnul în față, lăsând-o cu un ochi învinețit, potrivit relatării studentei. Cei trei bărbați au fugit de la locul faptei.

Femeia a afirmat că mai multe persoane au fost martore la incident dar niciuna nu a intervenit.

Miercuri, ministrul adjunct al internelor din Franța, Marlène Schiappa, a mers în vizită la Strasbourg pentru a discuta despre siguranța femeilor în spațiile publice. Aceasta a declarat că „fusta nu este responsabilă de atac și femeia cu atât mai puțin”.

„O femeie nu este niciodată lovită fiindcă poartă fustă. O femeie este lovită deoarece există persoane care sunt misogine, sexiste, violente”, a declarat Schiappa, adăugând că „atunci când ești studentă și trebuie să îți faci griji despre cum te îmbraci și mesajul pe care îl transmite vestimentația ai o povară mentală copleșitoare”.

Aceasta i-a îndemnat pe oameni să sune la poliție dacă sunt martori ai oricăror forme de hărțuire stradală împotriva femeilor într-un spațiu public.

Joi, radioul France Bleu Alsacia a relatat că două femei au fost atacate în Mulhouse, un alt oraș din estul Franței, după ce un bărbat i-a spus uneia dintre ele că are fusta „prea scurtă”.

Citește și: