Secretarul american al Justiției a atacat violent miercuri "militantismul laic" care este de vină, potrivit acestuia, pentru numeroase flagele sociale în Statele Unite, scrie AFP.

William BarrFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cu 40 de zile înainte de alegerile prezidențiale, unde religia va juca un rol central, Bill Barr, unul dintre stâlpii administrației Donald Trump, a participat la un mic dejun cu rugăciune organizat de catolici.

Religia este un factor "de reținere", de "libertate" care are un rol de jucat în viața publică, a afirmat ministrul, el însuși catolic.

Dar, în cursul ultimilor 50 de ani, "morala tradițională s-a erodat și partizanii laicității au reușit adeseori să elimine religia din școlile noastre și din viața publică", a acuzat Barr.

Vorbind despre separarea religiei de stat, Barr a afirmat că “militanții seculariști au confiscat de mult acest slogan” în încercarea de a scoate religia din viața publică și din discuțiile legate de binele public. Aceștia au înlocuit religia “cu o nouă ortodoxie care este activ ostilă religiei”, a subliniat el, potrivit catholicnewsagency.com.

În opinia sa, această retragere din scenă a religiei s-a tradus printr-o "creștere puternică a violenței urbane, a consumului de droguri și a dezintegrării familiilor".

Președintele Trump mizează pe alegătorii de dreapta, religioși, pentru a câștiga un al doilea mandat. Acesta urmează să numească sâmbătă un nou judecător la Curtea Supremă iar o magistrată cu valori creștine tradiționale, Amy Coney Barrett, este cotată ca favorită.

Dacă alegerea președintelui este confirmată de Senat, Curtea Supremă va deveni ancorată în zona de dreapta. Această instituție tranșează soarta unor subiecte precum avortul sau drepturile homosexualilor.