Forţele nord-coreene au împuşcat mortal un sud-coreean ce lucra în pescuit şi a ajuns în apele teritoriale ale Phenianului după ce a dispărut de la bordul vasului cu care naviga, a anunţat joi Ministerul Apărării din Seul, calificând acest act ca "scandalos", relatează France Presse, preluată de Agerpres.

Kim Jong UnFoto: KCNA

Bărbatul de 47 de ani se afla la bordul unei nave care naviga în apropierea insulei Yeonpyeong de la graniţa de vest, a precizat ministerul într-un comunicat.

După analiza informaţiilor, armata sud-coreeană "a confirmat" că Nordul "a împuşcat un cetăţean sud-coreean găsit în apele teritoriale ale Coreii de Nord şi i-a incinerat corpul".

"Avertizăm solemn Coreea de Nord că toate responsabilităţile legate de acest incident îi revin", a adăugat armata. Nu este încă clar de ce acest funcţionar a ajuns în apă. Mass-media a relatat că încălţămintea sa a fost găsită la bordul navei de patrulare, sugerând că el ar fi vrut să dezerteze.

În iulie, un transfug nord-coreean fugit în Sud în urmă cu trei ani s-a întors în ţara sa reuşind să traverseze ilegal "linia de demarcaţie" ce serveşte ca graniţă cu Coreea de Sud. Aceasta a determinat autorităţile nord-coreene să ordone închiderea oraşului Kaesong, situat la graniţă, de teama că el era purtător de coronavirus.

Comandantul forţelor americane în Coreea de Sud, Robert Abrams, a declarat că autorităţile nord-coreene au ordonat să fie împuşcaţi cei care încearcă să intre în ţară din China, pentru a preveni o epidemie de coronavirus. A fost creată o "zonă tampon" la graniţă, cu soldaţi ai forţelor speciale gata să tragă.

Phenianul a susţinut până acum că nu a înregistrat niciun caz de COVID-19 pe teritoriul său. Coreea de Nord şi-a închis graniţele la sfârşitul lunii ianuarie, când epidemia exploda în China, impunând restricţii drastice populaţiei sale, mai ales izolarea strictă a mii de persoane.