Desemnat „cel mai gras om din lume” în 2017 de Guinness World Records, mexicanul Juan Pedro Franco, care de atunci a slăbit aproape 400 de kilograme, a reușit să învingă Covid-19 contractat în urmă cu o lună, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"A fost complicat, deoarece este o boală foarte agresivă și eram o persoană cu risc. Am avut dureri de cap, dureri de corp, febră și respirația era greoaie", a declarat pentru AFP acest bărbat de 36 de ani.

Juan Pedro Franco cântărea 595 de kilograme în 2017. Și, deși acum cântărește 208 de kilograme, afecțiunile asociate obezității sale - diabet, hipertensiune și boli pulmonare obstructive cronice - au acționat împotriva lui în lupta sa cu virusul.

„Pacienții diabetici, cu tensiune arterială crescută sau cu boli cardiovasculare sunt mai predispuși să sufere de complicații grave” dacă sunt infectați cu Covid-19 și șansele ca aceștia să treacă prin aceasta fără consecințe grave sunt foarte mici, spune dr. José Antonio Castañeda, care a condus echipa care a tratat obezitatea lui Franco.

Cu toate acestea, Franco a scăpat.

Juan Pedro Franco crede că tratamentele complexe la care a fost supus pentru a slăbi, precum și cele trei operații, l-au ajutat să „facă față bolii”, deoarece diabetul și tensiunea arterială crescută sunt acum sub control.

Înainte de aceste operații bariatrice, Juan Pedro își petrecea cea mai mare parte a timpului în pat, deoarece greutatea lui îl împiedica să se miște. Mama lui a fost cea care a avut grijă de el, dar a murit de coronavirus la vârsta de 66 de ani.

Mexicul este prima țară din lume afectată de obezitatea infantilă și a doua pentru obezitatea la adulți, în spatele Statelor Unite. Acest flagel a fost un factor agravant în lupta împotriva Covid-19.

Astfel, un sfert din cele 74.400 de decese înregistrate în Mexic - a patra țară cea mai afectată din lume în spatele Indiei, Braziliei și Statelor Unite - erau persoane supraponderale.