Michael Gove, ministrul britanic responsabil pentru dosarul Brexit, întrebat dacă va exista libera circulaţie a capitalului şi ''echivalenţă'' în domeniul serviciilor financiare după Brexit, a declarat că este încrezător că se vor realiza aceste obiective deoarece Uniunea Europeană a accelerat procesul, transmite Reuters.

Michael GoveFoto: michaelgove.com

"Sunt încrezător că se va realiza asta", a spus Gove în Parlament.

Acesta a adăugat: "Una din problemele privind echivalenţa este ceea ce se se cheamă un proces autonom în cadrul UE, şi cred că de când premierul britanic a atras atenţia asupra progreselor lente ale unora din aceste procese autonome, ca să fiu corect faţă de UE, a avut loc o accelerare. Deci, sunt încrezător, da".

Până la termenul limită din 30 iunie, Marea Britanie şi Uniunea Europeană nu au reuşit să finalizeze evaluările pentru "echivalenţa" reglementărilor reciproce, pentru a permite acces selectat la pieţele lor financiare respective, reprezentanţii Londrei şi Bruxelles-ului acuzându-se reciproc pentru eşec, potrivit Agerpres.

Fondurile de investiţii şi băncile din Uniunea Europeană care vor să-şi stabilească o bază în Regatul Unit după Brexit trebuie să aibă suficient personal de conducere pentru a putea fi adecvat supervizate, a anunţat miercuri Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA).

Marea Britanie a ieşit din Uniunea Europeană iar acordul de tranziţie se încheie în decembrie, după care firmele de servicii financiare din blocul comunitar vor avea nevoie de autorizaţie pentru a opera o filială sau o subsidiară în Regatul Unit, notează Agerpres.

Guvernul britanic vrea să păstreze pieţele deschise pentru a menţine poziţia Londrei de centru financiar global major şi urmează în scurt timp să propună legislaţia în acest scop.

Peste 1.500 de firme şi 600 de fonduri din UE au obţinut deja un permis temporar, având astfel timp să încerce să obţină o autorizaţie completă pentru a opera în Regatul Unit conform standardelor minime stabilite miercuri în documentul propus spre consultare publică de FCA. Instituţia se aşteaptă la un număr mai mare de companii care să solicite autorizaţia sau licenţa, subliniind că Marea Britanie rămâne o piaţă financiară deschisă.

Dar miercuri FCA le-a spus băncilor că trebuie să aibă la Londra suficient personal de conducere, dacă vor o licenţă.