Miliardarul Michael Bloomberg şi unii dintre prietenii săi miliardari au donat peste 16 milioane de dolari pentru a-i ajuta pe foşti puşcăriaşi din Florida să poată să voteze în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, relatează citând Washington Post, preluat de agențiile internaționale și Agerpres.

Michael BloombergFoto: Flickr

Fost primar al New York-ului în perioada 2002-2013, Bloomberg, care se implicase în acest an în cursa pentru nominalizarea sa drept candidat al Partidului Democrat pentru alegerile prezidenţiale, dar s-a retras după un scor dezamăgitor din aşa-numita Super Tuesday, a condus campania pentru strângerea de fonduri destinate Florida Rights Restoration Coalition (FRRC), care a colectat deja 20 de milioane de dolari.

FRRC activează pentru a plăti amenzi, despăgubiri şi taxe judiciare pentru mii de foşti condamnaţi care şi-au ispăşit pedeapsa cu închisoarea în penitenciare din statul Florida.

În 2018, 64% din locuitorii statului Florida au votat în favoarea Amendamentului 4, care permite delincvenţilor eliberaţi din închisoare să voteze în alegeri dacă nu au fost condamnaţi anterior pentru crimă sau delicte cu caracter sexual. Amendamentul anulează aşa-numita 'legislaţie Jim Crow' (segregaţionistă) din perioada 1876-1964, care a fost în vigoare în statele sudice americane şi în perioada interbelică, ceea ce urma să redea dreptul de vot pentru aproape 1 milion de persoane, în majoritate afro-americani sau hispanici.

Dar în 2019, guvernatorul Ron DeSantis şi legislativul majoritar republican din acest stat au adoptat un proiect de lege care îi obligă pe foştii puşcăriaşi să plătească toate amenzile şi taxele pentru a putea vota.

Impulsionată de această decizie, FRRC a 'înregistrat o creştere a donaţiilor din toate cele 50 de state (şi teritorii). Peste 44.000 de donatori au contribuit la realizarea misiunii FRRC'', a declarat organizaţia într-un comunicat de presă marţi.

Mulţi foşti puşcăriaşi din Florida sunt prea săraci pentru a-şi putea achita datoriile de zeci de mii de dolari.

Bătălia juridică din Florida este de importanţă naţională, deoarece este cel mai mare dintre statele cheie (cu 29 de mari electori), care poate înclina balanţa într-o parte sau alta cu câteva mii de voturi. Iar unii comentatori apreciază că această măsură ar putea influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie, la care concurează preşedintele în exerciţiu, republicanul Donald Trump, şi fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden.