Facebook a anunțat marți că a șters conturi, grupuri și pagini false din China care au publicat conținut legat de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie, potrivit AFP.

FacebookFoto: Kianlin | Dreamstime.com

„Am eliminat 155 de conturi, 11 pagini, 9 grupuri și 6 conturi Instagram pentru încălcarea regulilor noastre împotriva interferenței actorilor sau guvernelor străine”, a declarat Nathaniel Gleicher, șeful politicii de securitate de la Facebook.

Activitatea acestei rețele, urmărită în total de 133.000 de conturi, a fost concentrată în principal în Filipine și Asia de Sud-Est, dar și, într-o măsură mai mică, în Statele Unite.

Au fost difuzate mesaje pozitive sau negative despre diferite figuri politice, inclusiv președintele american Donald Trump și adversarul său democrat Joe Biden.

Dar a existat puțin conținut despre politica SUA, iar conturile și paginile au fost urmărite de un public restrâns în SUA, a spus Facebook.

Publicațiile s-au axat pe subiecte asiatice, inclusiv interesele Beijingului în Marea Chinei de Sud și activitatea navelor militare americane în această zonă și situația din Hong Kong.

De asemenea, au inclus mesaje de sprijin pentru președintele filipinez Rodrigo Duterte, precum și laude și critici din partea Chinei.

Gleicher a declarat că ancheta Facebook a dezvăluit că rețeaua a fost operată de persoane din provincia Fujian din sud-estul Chinei, dar guvernul chinez nu a fost implicat.

În total, rețeaua a cheltuit doar 60 de dolari, plătiți în yuani, pentru campania publicitară pe platformă.