Parlamentarii britanici au adoptat marți un amendament care le conferă dreptul de veto în cazul în care guvernul dorește să pună în aplicare prevederile proiectului de lege care contravine acordului Brexit, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Londra a atras mânia europenilor prin prezentarea unui proiect de lege, în prezent în curs de examinare în Parlament, care inversează parțial acordul Brexit semnat în ianuarie și care constituie o încălcare a dreptului internațional .

Acest text a stârnit controverse chiar în cadrul majorității conservatoare, unii deputați amenințând că nu o vor susține, de teamă că această schimbare ar putea afecta reputația Regatului Unit pe scena internațională.

Dar „conservatorii” au găsit în cele din urmă un compromis cu Boris Johnson, votând marți un amendament propus de guvern marți, care necesită acum aprobarea lor pentru utilizarea puterilor conferite de noul proiect de lege.

Controversatul proiect de lege, care va fi dezbătut până marțea viitoare de deputați înainte de a fi trimis la Camera Lorzilor, încredințează Regatului Unit singur puterea - presupusă a fi împărtășită cu europenii - de a lua anumite decizii în Irlanda Nord, spre deosebire de prevederile speciale pentru această regiune din acordul Brexit.

Acestea au avut ca scop evitarea revenirii la o graniță cu Republica Irlanda, ceea ce ar putea slăbi acordul de pace din 1998 care a pus capăt celor trei decenii de violență.

Potrivit lui Boris Johnson, noul proiect de lege va fi utilizat numai dacă Uniunea Europeană își pune în aplicare amenințările - pe care Bruxelles le neagă - de a institui o „blocadă” alimentară între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit.