Ministrul francez al Educației a iscat un scandal legat de sexism după ce a cerut elevelor de liceu să se îmbrace ”într-un stil republican” la ore, relatează The Guardian.Mai mult, ministrul a fost ținta glumelor.

La liberté guidant le peupleFoto: Wikipedia

Comentariile lui Jean-Michel Blanquer vin la o săptămână după un protest al fetelor din liceele franceze cu privire la faptul că nu sunt primite la ore pentru că poartă fuste scurte sau bluze decoltate considerate ”provocatoare”.

Unele dintre fete s-au plâns de discriminare și dublu standard, spunând că alegerile lor vestimentare sunt controlate, în timp ce colegii lor băieți se pot îmbrăca cu ce vor.

Luni, ministrul a răspuns protestelor spunând că ”este important să mergi la școală îmbrăcat corect... școala nu e ca alte locuri”.

”Nu te duci la școală ca și cum te-ai duce la plajă sau în club”, a spus Blanquer la RTL, adăugând: ”Toată lumea poate înțelege că te duci la școală îmbrăcat într-un stil republican”.

Comentariile sale au dus la discuții și întrebări cu privire la ce a vrut să spună cu ”stil republican”, iar glumele au început să curgă pe rețelele de socializare.

Cântăreața Jeanne Cherhal a postat o fotografie cu ea goală acoperită de un steag, în timp ce alții au distribuit fotografii cu lucrarea ”La Liberté guidant le peuple”, a lui Eugene Delacroix, care arată o eroină cu sânii goi.

Haștagul #lundi14september, lansat pe TikTok săptămâna trecută, s-a răspândit repede pe rețelele de socializare și făcea apel la eleve să poarte haine ”indecente” pentru a protesta față de codul vestimentar propus de Blanquer.

Marlene Schiappa, fost ministru pentru egalitate, a aplaudat protestul.

”Astăzi, luni, 14 septembrie, tinerele fete din Franța au decis în mod spontan să poarte fuste, bluze decoltate și machiaj pentru a-și afirma dreptul în fața judecății și actelor sexiste. Ca mamă, le sprijin din suroritate și admirație”, a scris ea pe Twitter.