Vaticanul și-a reiterat marți opoziția față de eutanasie, afirmând despre aceasta că este un „act de omucidere” care nu poate fi justificat sau tolerat niciodată, relatează Reuters și Wall Street Journal.

Papa FranciscFoto: AFP / Profimedia Images

Un nou document, publicat de Vatican în contextul în care tot mai multe țări iau în considerare legalizarea eutanasiei și a suicidului asistat, afirmă că politicienii care susțin asemenea legi sunt „complici”. Acesta adaugă că angajații catolici din sistemul sanitar nu trebuie să ofere niciodată asistență activă sau pasivă în astfel de practici ci să își ceară dreptul la obiecția de conștiință.

Documentul de 20 de pagini intitulat „Bunul Samaritean” a fost redactat de către Congregația pentru Doctrină și Credință, biroul oficial al Sfântului Scaun pe probleme doctrinare, și a încorporat afirmații anterioare ale Bisericii Catolice privind problemele legate de sfârșitul vieții, folosind însă un limbaj mai dur.

„Prin urmare, eutanasia este un act intrisec rău în orice situație și circumstanță”, notează documentul, adăugând că „eutanasia este un act de omucidere care nu poate fi justificat în niciun fel și care nu tolerează nicio formă de complicitate sau colaborare activă sau pasivă”.

O secțiune a documentului a făcut referire la legiuitori, afirmând că dacă aceștia aprobă legi privind eutanasia sau suicidul asistat „devin complici al unui păcat grav pe care alții îl vor executa”.

Eutanasia implică un rol activ al unui medic în terminarea vieții unui pacient în timp ce în cazul suicidului asistat doctorul furnizează o substanță letală pe care pacientul să și-o administreze singur. Ambele sunt legale în anumite forme în 10 țări și câteva state americane.

În luna februarie parlamentul portughez a aprobat o lege care decriminalizează eutanasia și suicidul asistat însă aceasta nu a intrat în vigoare deocamdată. Noua Zeelandă urmează să organizeze un referendum asupra subiectului în luna octombrie.

Documentul publicat marți de Vatican cataloghează legitimarea eutanasiei sau a suicidului asistat „un semn al degradării sistemelor juridice”.

În secțiunea despre catolicii care lucrează în domeniul sanitar documentul afirmă că aceștia nu trebuie să coopereze în astfel de situații deoarece „trebuie să îl ascultăm pe Dumnezeu nu pe oameni”, adăugând că guvernele trebuie să recunoască „dreptul la obiecția de conștiință” al personalului medical.

Citește și: