Judecătoarea Amy Coney Barrett, prezentată ca una dintre variante pentru a o înlocui pe Ruth Bader Ginsburg la Curtea Supremă a Statelor Unite, este foarte apreciată de conservatori datorită valorilor sale religioase tradiționale care, potrivit criticilor săi, îi orientează interpretarea legii, relatează AFP. Ea a spus, într-un articol din 2013 din revista Notre Dame, că ”viața începe odată cu conceperea”, potrivit BBC.

Amy Coney BarrettFoto: Captura YouTube

În 2018, ea fusese deja printre favoritele lui Donald Trump pentru un post la Înalta Curte, care a fost în cele din urmă acordat lui Brett Kavanaugh după o luptă politică acerbă.

La 48 de ani, profilul ei este în contradicție cu foarte feminista și progresista „RBG” și îi divizează pe americani.

O catolică practicantă, mamă a șapte copii, inclusiv a doi copii adoptați din Haiti și a unei tinere cu sindrom Down, Amy Coney Barrett, se opune, prin convingere personală, avortului.

După o copilărie în New Orleans, în sudul conservator al Statelor Unite, a studiat la Facultatea de Drept Notre Dame, o renumită instituție confesională din Indiana, unde a fost apoi profesoară timp de 15 ani.

La începutul carierei sale, Amy Coney Barrett a lucrat pentru judecătorul conservator al Curții Supreme Antonin Scalia, cu care a împărtășit o viziune „originalistă” a legii, care impune citirea Constituției așa cum se intenționa când a fost scrisă.

Lăudată pentru argumentele sale cizelate, are totuși o experiență limitată a instanțelor judecătorești: este în funcția de judecător federal doar din 2017, după ce a fost numită de Donald Trump.

Procesul său de confirmare în Senat, obligatoriu conform Constituției SUA, fusese deja furtunos. „Dogma religioasă trăiește zgomotos în tine”, îi reproșase senatorul democrat Dianne Feinstein.

Formula s-a întors împotriva autorului său, acuzat de intoleranță și a mărit paradoxal aura judecătoarei în cercurile religioase. Grupul ultraconservator Judicial Crisis Network a produs chiar și căni cu imaginea magistratului.

Calmă, Amy Coney Barrett a asigurat că va face distincția între credința sa și „responsabilitățile sale de judecător”.

Dar criticii săi nu sunt convinși de acest lucru și citează numeroasele sale articole de doctrină juridică scrise de la Notre Dame și deciziile sale mai recente de judecător despre care spun că mărturisesc orientarea sa ideologică.

La Curtea Federală de Apel din Chicago, ea a luat în special poziții favorabile armelor de foc și împotriva migranților, femeilor care solicită avorturi și a legii privind asigurările de sănătate Obamacare pe care republicanii vor să o dezmembreze.

„Împărăția lui Dumnezeu”

Unul dintre discursurile sale, ținut studenților din Notre Dame, este frecvent criticat.

Prezentându-se ca „jurist cu un stil diferit”, ea a estimat că „o carieră juridică” este „un mijloc în slujba unei cauze” și că aceasta din urmă era „să construiască Împărăția lui Dumnezeu”.

Dacă ar intra în Curtea Supremă, „judecătorul Barrett, care chiar s-a opus accesului la contracepție, ar fi un flagel pentru drepturile femeilor la sănătatea reproductivă”, a declarat Daniel Goldberg, directorul Alliance for Justice.

„Ea s-ar alătura celorlalți judecători numiți de Trump pentru a face rău țării pentru zeci de ani, mult după ce a părăsit Casa Albă”, prezice el.

În schimb, cercurile conservatoare laudă o femeie „genială”, „impresionantă”. Dovadă a popularității sale, pe internet, fanii ei chiar au reprezentat-o ​​în ținuta Superman.

Pe lângă Barrett, Trump a menționat ca posibilă candidată și pe Barbara Lagoa, o cubano-americană născută la Miami. A fost primul judecător hispanic la Curtea Supremă din Florida. Dacă va fi nominalizată și apoi confirmată de Senat, ar deveni al doilea judecător hispanic de la Curtea Supremă, după Sonia Sotomayor, nominalizată de Obama, potrivit

BBC.

În vârstă de 53 de ani, s-a alăturat luna aceasta majorității pentru a menține o lege care cere oamenilor care au avut condamnări să plătească cheltuieli de judecată excepționale.

Lagoa a absolvit Columbia Law School, ca Ginsburg, iar ulterior a devenit procuror federal. Peste 10 ani a fost judecător la Curtea de Apel din Florida.

De asemenea, în 2000, a lucrat pro bono ca avocat al familiei lui Elian Gonzalez, un băiat care a fost găsit plutind după ce mama sa a murit înecată încercând să fugă din Cuba către SUA.

Ea este căsătorită cu un avocat cu care are trei fete.