Sute de balene-pilot sunt blocate în trei zone lângă o plajă din Tasmania, o insulă de pe coasta de sud a Australiei. O misiune de salvare este în desfășurare, dar nu este clar câte dintre balene ar putea fi deja moarte, au declarat luni autoritățile locale pentru animale sălbatice, potrivit CNN.

Balene blocate in nisipFoto: YouTube

Nic Deka, manager regional la Tasmania's Parks and Wildlife Service, a declarat pentru radioul public australian ABC că 270 de balene sunt blocate în trei locuri diferite.

Personalul de la Tasmanian Marine Conservation Program va face parte din operațiunea de salvare, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a serviciului. „Înțelegem că civilii sunt dornici să ajute, dar le cer oamenilor să stea departe de zonă, dacă nu li se cere să participe”, declară aceștia. Poliția din Tasmania a declarat pe Facebook că va ajuta și ea.

În august 2019, 50 de balene-pilot au eşuat şi aproximativ douăzeci dintre acestea au murit pe un ţărm din sud-vestul Islandei, au anunţat sâmbătă serviciile de intervenţie citate de AFP. Cu doar două săptămâni înainte, alte 52 de cetacee au fost găsite decedate în vestul insulei.

În septembrie 2019, aproximativ 26 de balene au migrat spre statul american Georgia - și 16 dintre ele au murit.

Și în noiembrie 2018 au murit până la 145 de balene după ce au fost găsite blocate pe o plajă îndepărtată din Noua Zeelandă.