Dezbaterea care a divizat Austria: Ce faci cu casa în care s-a născut Hitler?

de S.J.     HotNews.ro
Luni, 21 septembrie 2020, 18:57 Actualitate | Internaţional


Casa in care s-a nascut Hitler, Braunau
Foto: wikipedia
Timp de 75 de ani Austria s-a luptat cu o întrebare inconfortabilă: „Ce faci cu casa în care s-a născut Adolf Hitler?”, scrie Politico.

Din afară, nimic nu îți captează atenția la casa galbenă cu trei etaje de pe strada Salzburger Vorstadt, rămasă goală din 2011. Vopseaua cu culori pastelate a văzut zile mai bune, geamurile clădirii sunt goale iar numărul străzii a fost dat jos. Casa a fost multe lucruri de-a lungul anilor, printre care școală, bancă sau centru pentru persoane cu dizabilități.

Unii au cerut transformarea clădirii în muzeu sau un loc de întruniri internaționale dedicate păcii. Alții au cerut să fie demolată complet.

Acum, după un proces îndelungat de expropriere a locuinței de la foștii proprietari, guvernul Austriei a pus capăt speculațiilor: aceasta va fi renovată și transformată în secție de poliție, urmând ca lucrările să înceapă în curând cu intenția de a fi finalizate până la începutul lui 2023.

Mai devreme în cursul verii ministrul de interne al Austriei a prezentat planul arhitectural câștigător pentru locație. Oficialii au sugerat de asemenea înlăturarea sau mutarea în altă parte a orașului a unui monument memorial care a fost plasat în fața casei în 1989 ca avertisment cu privire la pericolele reprezentate de facism.

Scopul final al acestor modificări este de a „neutraliza” istoria și simbolismul casei pentru a preveni transformarea acesteia într-un loc de pelerinaj pentru neo-naziști în viitor, au afirmat oficialii austrieci.

Însă în loc să aducă un sentiment de împăcare îndelung așteptat pentru orășelul Braunau am Inn, ultimele evenimente - în special propunerea de înlăturare a pietrei memoriale din fața clădirii, asupra căreia consiliul local a votat „împotrivă” între timp - i-au nemulțumit pe localnici. Aceștia nu sunt încântați de perspectiva transformării casei în secție de poliție și cred că minimalizarea istoriei este alegerea greșită.

„Locul de naștere al lui Hitler este în mod evident un simbol pentru tot ce are legătură cu Hitler”, afirmă Ruth Wodak, o expertă în retorică de extrema dreaptă de la Universitatea din Viena.

„Dacă schimbi acel lucru trebuie să o faci într-un mod prin care oamenii să conștientizeze ce a fost, ce simbolizează și de ce a devenit acel simbol”, a adăugat aceasta, avertizând că „nu poți schimba istoria”.Piatra memorială din fața casei în care s-a născut Hitler


O relație ciudatăTentativa guvernului austriac de a „neutraliza” casa în care s-a născut Hitler ridică și anumite întrebări inconfortabile asupra modului în care țara s-a împăcat cu trecutul său. Timp de mai multe decenii după al Doilea Război Mondial poziția oficială a Austriei a fost că țara a reprezentat o victimă a regimului nazist, o viziune care ignoră faptul că mulți austrieci au întâmpinat cu brațele deschise Reich-ul german și au servit în forțele armate naziste.

Viena s-a distanțat între timp de paradigma respectivă, admițând rolul său în crimele naziste și încercând să construiască o memorie colectivă mai cuprinzătoare.

Însă dezbateri continuă să izbucnească până în prezent: de la o mână de scandaluri privind cărți cu cântece neonaziste la un scandal în Braunau cu privire la o poezie „profund rasistă” care a comparat oamenii cu șobolanii, relația Austriei cu trecutul său și rolul ideologiei neo-naziste rămâne unul complicat.

Acesta a fost și motivul pentru care o propunere din 2016 a ministrului de interne austriac de la momentul respectiv, Wolfgang Sobotka, de a dărâma casa a fost de la început condamnată eșecului: ar fi trimis mesajul greșit despre disponibilitatea Austriei de a-și confrunta propria istorie.

Pentru Braunau, în mod special, relația cu Hitler este una ciudată. Deși casa este în mod clar legată de liderul nazist, clădirea nu are nicio altă conexiune cu regimul sau crimele pe care acesta le-a planificat și implementat: familia lui Hitler s-a mutat din Braunau când acesta avea doar trei ani de zile iar orășelul nu a reprezentat niciodată vreun interes deosebit pentru führer.

Dacă în cazul unor foste lagăre de concentrare ca Auschwitz sau Mauthausen transformarea acestora în locații memoriale a părut o decizie evidentă, soarta ideală pentru casa galbenă din Braunau este mai puțin clară. Planul guvernului pentru casă este „bine intenționat”, afirmă Florian Kotanko, un fost profesor de istorie și director de liceu care acum este directorul Asociației Istorice din Braunau.

Însă acesta adaugă că autoritățile „trebuie să arate undeva ce s-a întâmplat cu adevărat în casă și ce tip de relație există între Hitler și Braunau și între Braunau și Hitler”.

Dezbaterile la nivel național au un impact disproporționat asupra orășelului care a fost definit de mulți ani prin prisma conexiunii sale cu dictatorul nazist. Dacă întrebi pe oricine din Austria ceva despre Braunau, primul (și poate singurul) lucru pe care îl cunosc este că Hitler s-a născut acolo.

La aceasta se adaugă și faptul că numele orașului conține cuvântul „braun” („brun”), culoarea uniformelor purtate de trupele Sturmabteilung (SA) ale partidului național-socialist, făcând misiunea orășelului de a se debarasa de reputația liderului nazist și mai dificilă (Braunau cu greu poate fi considerat un bastion al extremei drepte: pentru majoritatea istoriei sale postbelice a fost o redută a social democraților, trecând doar recent de partea Partidului Popular Austriac).


O dezbatere prea mare pentru un oraș prea micRămași cu stigmatul care vine cu casa și fără control asupra propriei sorți, mulți localnici se simt lăsați în afara dezbaterilor. Decizia guvernului a fost „cu adevărat bizară”, afirmă Ingo Engel, fostul urbanist șef al orașului, acesta afirmând că oamenii au dezaprobat hotărârea.

Dacă aceasta ar fi fost lăsată în seama oamenilor din Braunau casa nu ar fi fost transformată într-o secție de poliție, declară și Hubert Esterbauer, el însuși un fost ofițer de poliție și viceprimar al orașului din partea Partidului Libertății de extremă dreapta.

„Dacă am fi putut decide noi, am fi mers mai mult în direcția unei organizații de servicii sociale. Ar fi fost mai înțelept”, afirmă Esterbauer, acesta adăugând că persoanele care iau deciziile la Viena sunt prea departe de situația de la fața locului: „Viena este departe, Viena este mare, Viena este diferită”.

Alții sunt mai puțin îngrijorați de destinația specifică a casei și mai interesați de rezolvarea problemei pentru ca Braunau să poată merge înainte.

Dezbaterile actuale lasă puțin loc pentru a arăta cât de „deschis” este Braunau în realitate, susține Lizeth Außerhuber-Camposeco, un politician local responsabil de eforturile de integrare ale orașului, aceasta afirmând că inițiativele pozitive ale autorităților locale, precum crearea unui loc de odihnă pentru romii care trec prin oraș, sunt eclipsate de controversata casă galbenă.

„Oamenii trebuie să știe că și acest tip de lucruri se întâmplă”, afirmă Außerhuber-Camposeco, o membră a Partidului Verde.

Oricare ar fi rezultatul, Braunau își va păstra întotdeauna cel puțin o parte a identității drept locul de naștere al lui Hitler, admit localnicii. Toate renovările din lume și schimbările destinației clădirii nu pot modifica respectivul fapt istoric.

„Oamenii știu unde este și o vor găsi, indiferent că are o fațadă albastră sau una galbenă, dacă acoperișul are un fronton sau două”, afirmă Georg Bachleitner, directorul departamentului de turism din Braunau.

„Va rămâne locul în care s-a născut Hitler și oamenii vor dori să îl vadă”, adaugă acesta.

Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6418 vizualizari

 • +12 (14 voturi)    
  Sa ii lase pe romani (Luni, 21 septembrie 2020, 19:08)

  Victtor [utilizator]

  Nu vor astepta mult pana la demolare. In locul ei vor face un bloc de 10 etaje.
  • +3 (3 voturi)    
   Victorașe, se cunoaște că suntem conaționali! (Luni, 21 septembrie 2020, 19:17)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Asta era și propunerea mea ! :-))))
  • +3 (11 voturi)    
   Bine zis! (Luni, 21 septembrie 2020, 19:31)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Dar acum, serios vorbind, nu tot ce se demoleaza e cu adevarat istoric.
   Relativ insa la subiectul articolului, ce te faci insa cu orasul in care s-a nascut Hitler? Il daramam si pe asta? Sau tara? Ca doar si astea au legatura, amintesc de el... Cel mai corect mi se pare sa se puna o placa, ceva pe care sa se spuna ca "ASA NU". Sau ajungem ca rusii care dupa revolutie topeau sinele de cale ferata ca erau facute de burghezi?
 • -2 (14 voturi)    
  Cand Hitler s-a nascut... (Luni, 21 septembrie 2020, 19:39)

  Mihail. [utilizator]

  ...a fost un bebelus adorabil, la fel ca toti bebelusii.
 • +2 (14 voturi)    
  Nimeni n-are curaj sa recunoasca adevarul (Luni, 21 septembrie 2020, 20:15)

  Sparafucile [utilizator]

  Care? Ca Hitler a devenit o mina de aur. Iar asta fiindca societatea moderna s-a transformat si a devenit o societate a spectacolului. YouTube-ul e plin de filmulete despre Hitler . Parodiile cu Bruno Ganz in rolul lui Hitler, din filmul Prabusirea, sunt cita frunza, cita iarba. Ultima: Hitler afla ca are Covid si turbeaza de ciuda ca evreii internati la Auschwitz sunt izolati si feriti de imbolnavire.

  In aceste conditii orice marturie vie despre existenta lui Hitler poate aduce bani. Iar la cit de mercantila a ajuns societetatea omeneasca nu-i de mirare ca nu e dispretuita nicio resursa.

  Acum se va vedea ce greseala - din punct de vedere financiar, fireste- s-a facut prin demolarea berariei lui Hitler din Munchen.
 • +1 (9 voturi)    
  Pe a lui Hitler o dårâmi, lui Marx ii faci statui (Marţi, 22 septembrie 2020, 8:49)

  xolv [utilizator]

  logic.
 • +3 (7 voturi)    
  Lasati-o in pace ! (Marţi, 22 septembrie 2020, 9:15)

  John M. [utilizator]

  Ce vina are casa ca s-a nascut in ea un criminal?! Aveti grija sa nu se mai nasca vreunul nicaieri in lume-asta-i problema la ora asta, nu Genghis Han, Attila, Leopold II al Belgiei sau Stalin.
  • 0 (0 voturi)    
   Lista incompletă a criminalilor în serie (Miercuri, 23 septembrie 2020, 19:40)

   Dan Mihalache1 [anonim] i-a raspuns lui John M.

   nu-l poate omite tocmai pe Mao!
 • +6 (6 voturi)    
  Muzeu (Marţi, 22 septembrie 2020, 12:10)

  Popescul [utilizator]

  De ce sa nu fie transformata in muzeu in care sa fie prezentata viata lui Adolf Hitler cu bune si cu rele. Sa se prezinte copilaria acestuia, perioada in care picta si spera sa intre la scoala din Viena. Sa se prezinte puciul esuat, cucerirea puterii, insanatosirea economiei germane de dupa Marea Criza. Sa fie aratate ororile regimului condus de el cu toate cele deja cunoscute (antisemitism, Holocaust, WWll, anticomunism pana la crima, munca fortata, experimente medicale pe oameni, etc.).

  De ce trebuie sa ne bagam capul in nisip? Daca acea casa e transformata in sectie de politie, inseamna ca un neonazist nu-si mai poate face selfie de la distanta sau nu va fi inflacarat stiind ca e la cativa metri de acel loc? De unde teoriile astea? N-am nicio indoiala ca si acum exista zecii de mii de turisti care atunci cand ajung in fata casei respective parca simt ca se afla intr-un loc important "Frate, sunt la cativa metri de ACEL loc". Si asta fara sa fie nazisti in forul interior. Este dreptul fiecaruia sa aiba ce trairi doreste in orice loc si in orice moment. Atat timp cat nu comite fapte ilegale, nu vad o problema ca cineva apreciaza de exemplu casa in discutie.

  Pe considerentul asta hai sa-l expropriem pe proprietarul de la Scornicesti, sa-i ardem casa din temelii si sa aram cu plugul locul respectiv. Asa au facut romanii cu Cartagina acum mai bine de doua mii de ani, dar eu sper ca am depasit acea retorica.

  Sa transforme casa in muzeu si sa prezinte cu obiectivitate fapte acelui impricinat. Asta ar trebui facut in opinia mea. Aratata viata lui cu bune si cu multele rele comise. Asta nu inseamna ca esti fan al nazismului, ci ca ai bun simt, respect pentru istorie, inclusiv pentru oamenii care au suferit din pricina regimului condus de Adolf Hitler.
  • 0 (0 voturi)    
   Anticomunismul e rău, rău, rău de tot? (Miercuri, 23 septembrie 2020, 19:57)

   Dan Mihalache1 [anonim] i-a raspuns lui Popescul

   „...anticomunism pana la crima, munca forțata, experimente medicale pe oameni etc.” - și eu care eram convins că bolșevicii, comuniștii, mă rog, de pretutindeni, nici nu auziseră de asemenea practici până nu s-a născut Adolf!
 • -3 (5 voturi)    
  Cum ar fi sa se faca (Marţi, 22 septembrie 2020, 13:58)

  Tommy Bahama [utilizator]

  toaleta publica...
 • 0 (0 voturi)    
  Curat inconfortabilă (Miercuri, 23 septembrie 2020, 19:33)

  Dan Mihalache1 [anonim]

  Rușii - ca și Occidentul, de altfel - nu au nicio străbatere dacă vine vorba de casa în care s-a născut Tovatășul-Genosse Iosif Visarionovici și nici de locul nașterii lui însuși Vladimir Ilici, care acum zace, împiedicat să putrezească, în sfârșit, contra unei sume de cca. 170.000 de euroi pe an, în mausoleul de lângă zidul Kremlinului! Asta da problemă „inconfortabilă”, dragi occidentali! Dar voi ați privit cu simpatie, ba chiar cu drag, ideologia comunistă și pe corifeii săi, pe care nici dracu' nu i-a luat la vremea potrivit[, deși popoarele îl tot rugau s-o facă!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by