Administrația Trump a anunțat luni noi sancțiuni împotriva ministrului iranian al Apărării, dar și altor persoane implicate în programele balistic şi nuclear ale Iranului în sprijinul afirmației americane că toate sancțiunile ONU împotriva Teheranului sunt acum restaurate, o mișcare cheie pe care aliații europeni o contestă, relatează Reuters.

Donald Trump cu mascaFoto: Alex Edelman / AFP / Profimedia Images

Secretarul american Mike Pompeo, flancat de către alți membri ai echipei de securitate națională a președintelui Donald Trump, a spus de asemenea reporterilor că Washingtonul a impus sancțiuni președintelui venezuelean Nicolas Maduro.

Washingtonul suspectează că Iranul încearcă să se doteze cu arme nucleare. Preşedintele Donald Trump a decis în 2018 retragerea SUA din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul şi reactivarea unor sancţiuni. Teheranul a negat acuzaţiile privind presupuse activităţi nucleare de tip militar.

Un oficial american a declarat duminică, sub protecţia anonimatului, că Iranul ar putea avea în câteva luni suficient material nuclear pentru a fabrica o bombă atomică şi că Teheranul a reluat cooperarea în domeniul balistic cu regimul din Coreea de Nord.

Administraţia Trump a anunţat sâmbătă decizia de reinstituire a tuturor sancţiunilor anulate prin Acordul nuclear semnat în 2015 de Iran cu marile puteri. Însă celelalte naţiuni semnatare ale Acordului - Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania - nu intenţionează să aplice sancţiunile.

Astfel, Miniştrii de externe ai Franţei, Regatului Unit şi Germaniei, precum şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, au contestat duminică dreptul SUA de a reimpune sancţiuni ale ONU împotriva Iranului, după ce Washingtonul a anunţat reintroducerea acestor sancţiuni prin activarea aşa-zisului mecanism „snapback”.

Într-un comunicat comun din partea celor trei ţări, semnatare ale acordului din 2015 asupra programului nuclear cu Teheranul, miniştrii au subliniat că Washingtonul s-a retras din acest acord în 2018 şi din acest motiv nu are dreptul să activeze această clauză pentru reimpunerea de măsuri punitive, relatează Agerpres citând agenția DPA.

„Orice decizie şi acţiune care va fi luată pe baza acestei proceduri (...) va fi de asemenea incapabilă să aibă vreun efect legal”, se spune în comunicat.