Majoritatea japonezilor se declară dispuși să lucreze după vârsta de pensionare în principal datorită îngrijorărilor privind situația financiară, un sondaj recent arătând că 64% din respondenți doresc să muncească după ieșirea la pensie, relatează Japan Times.

JaponeziFoto: John Kershaw / Alamy / Profimedia Images

Un sondaj online desfășurat în luna august de către firma de asigurări japoneză Nippon Life Insurance (NLI) la care au participat 7.543 de persoane a descoperit că 38,7% din persoanele care au participat la chestionar vor să își păstreze locul de muncă actual după ce ies la pensie în timp ce 25,3% ar prefera să lucreze în altă parte.

Îmbătrânirea rapidă a populației Japoniei a provocat o criză severă pe piața forței de muncă, angajatorii fiind în obligați în prezent să le permită salariaților să lucreze până la 65 de ani, cu doi ani peste vârsta legală de pensionare, dacă aceștia doresc să o facă.

O nouă lege va intra în vigoare în luna aprilie a anului viitor care le va cere companiilor să le permită angajaților să lucreze până la 70 de ani ca parte a efortului de combatere a crizei forței de muncă, măsura nefiind însă obligatorie.

40% din persoanele care au participat la sondajul realizat de NLI au declarat că ar dori să lucreze până la 65-69 de ani, 11% din respondenți afirmând că ar fi dispuși să lucreze și mai târziu de 75 de ani.

Sondajul a arătat de asemenea că pe măsură ce persoanele înaintează în vârstă sunt mult mai predispuse să dorească să-și păstreze locul de muncă actual, peste jumătate din respondenții cu vârsta de peste 60 de ani răspunzând că doresc să rămână în cadrul companiei la care lucrează.

„Persoanele care se apropie de pensionare tind să fie mai îngrijorate de schimbarea locului de muncă și vor să evite scăderea venitului lor”, a declarat pentru Japan Times Tomoki Inoue, un cercetător al NLI.

Citește și: