O femeie japoneză în vârstă de 117 care are o slăbiciune pentru sucuri carbogazoase și ciocolată a devenit cea mai bătrână persoană care a trăit vreodată în Japonia, relatează The Guardian.

Kane TanakaFoto: Kyodo / MAXPPP / Profimedia Images

Kane Tanaka, care fusese deja recunoscută de către Cartea Recordurilor Guiness drept cea mai bătrână persoană din lume în viață în luna martie a anului trecut, a devenit sâmbătă cea mai bătrână persoană care a trăit vreodată în Japonia după ce a împlinit 117 ani și 261 de zile.

Supercentenara care trăiești într-un azil din orașul Fukuoka din sud-vestul țării a depășit recordul anterior stabilit de o altă femeie japoneză, Nabi Tajima, care s-a stins din viață în aprilie 2018 la vârsta de 117 ani și 260 de zile.

Tanaka a sărbătorit evenimentul cu o sticlă de Coca Cola, băutura sa favorită, și purtând un tricou cu fața ei imprimată pe acesta care i-a fost făcut cadou de familia sa. Eiji Tanaka, nepotul în vârstă de 60 de ani al femeii, a declarat pentru agenția de presă Kyodo că bunica sa se simte bine și că „se bucură de viață în fiecare zi”, în pofida restricțiilor privind vizitele impuse din cauza pandemiei de COVID-19.

„Ca familie suntem fericiți și mândri de noul record”, a declarat acesta.

Tanaka nu este singura japoneză în viață care a depășit vârsta de 100 de ani. Noi cifre publicate de guvernul nipon zilele trecute arată că numărul japonezilor cu vârsta de 65 de ani și peste a atins un număr record de 36,17 milioane, printre aceștia numărându-se 80.450 de persoane care au cel puțin 100 de ani.

Numărul de centenari a depășit 80.000 pentru prima dată, subliniind provocările financiare și asupra sistemului de sănătate pe care le reprezintă îmbătrânirea rapidă a populației Japoniei, 88% din persoanele care au depășit vârsta de 100 de ani fiind femei, potrivit ministerului sănătății japonez.

Spre comparație, în 1963 când a fost realizat prima dată sondajul, numărul japonezilor care împliniseră 100 de ani se situa la doar 153. Numărul persoanelor care au depășit vârsta de 64 de ani reprezintă acum 28,7% din totalul populației Japoniei, cel mai mare procent la nivel mondial, autoritățile japoneze estimând că acesta va ajunge la 35% până în 2040.

A șaptea dintr-o familie cu nouă copii, Tanaka s-a născut în 2 ianuarie 1903, viața ei întinzându-se pe parcursul domniilor a cinci împărați japonezi. Aceasta este acum a treia cea mai bătrână persoană care a trăit vreodată, după Jeanne Calment, o femeie franceză care a murit în 1997 la vârsta de 122 de ani, și americana Sarah Knauss care a decedat în 1999 la 119 ani.

Tanaka, care nu se poate întâlni cu rudele din cauza restricțiilor impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului, își petrece timpul jucându-se jocuri de societate cu ceilalți rezidenți, potrivit relatărilor din presa japoneză.

Citește și: