Staruri pop din Rusia au făcut echipă cu cântăreți din Belarus pentru a înregistra o melodie patriotică și un videoclip de susținere a președintelui Alexandr Lukașenko care se confruntă cu un val fără precedent la adresa regimului său după alegerile contestate de luna trecută, relatează Moscow Times.

Cantareti pop RusiaFoto: Captura YouTube

Videoclipul muzical intitulat „Artiști pentru Pace - Nu renunțați la cel iubit” a fost încărcat pe canalul de Youtube al cântăreței bieloruse Aurora, titlul melodiei făcând referire la un discurs electoral din 4 august al lui Lukașenko în care s-a referit la Belarus drept „o persoană iubită la care nu renunți”.

„Numai nu renunțați la cel iubit” cântă în melodie mai mulți artiști populari din Rusia. „Bielorușilor, suntem o forță”, continuă cântăreții din Rusia și Belarus printre imagini cu înregistrarea din studiou și filmări aeriene cu câmpuri de grâu, mlaștini și cupole ale unor biserici ortodoxe din Belarus.

Videoclipul a fost încărcat cu comentariile dezactivate și like-urile/dislike-urile invizibile pentru utilizatori.

Purtătorul de cuvânt al lui Filip Kirkorov, unul din cântăreții din videoclip - poreclit „regele muzicii pop din Rusia”, a declarat ulterior că „artistul nu a interpretat nicio melodie de susținere a lui Lukașenko” în timp ce reprezentanții unuia din ceilalți artiști care apar în înregistrarea video au declarat că acesta a fost de acord să înregistreze melodia doar pentru a colabora cu Kirkorov și că nu știa că versurile conțin un citat al președintelui Belarusului.

Sondajele de opinie arată păreri împărțite în rândul rușilor în ceea ce-l privește pe Lukașenko și reprimarea violentă a protestelor izbucnite la adresa regimului său care conduce Belarusul de 26 de ani.

Mai mulți reprezentanți ai opoziției din Belarus printre care și câștigătoarea premiului Nobel pentru literatură Svetlana Alexievici au denunțat „intelighenția rusă” pentru aparenta tăcere privind reprimarea brutală a protestelor.

Câțiva artiști ruși au refuzat să cânte la concerte organizate de autorități după scrutinul prezidențial din 9 august după ce bielorușii le-au cerut pe platformele social media să evite susținerea implicită a lui Lukașenko.

Citește și: