Câteva mii de persoane au manifestat duminică la Berlin şi în alte oraşe din Germania pentru a cere Uniunii Europene să ia măsuri în sprijinul solicitanţilor de azil rămaşi fără adăpost după incendiile care au devastat recent tabăra de refugiaţi de la Moria, de pe insula greacă Lesbos, informează AFP, citată de Agerpres. Pe de altă parte, la Dusseldorf, câteva mii de oameni au protestat paşnic împotriva măsurilor impuse de autorităţi pentru a limita răspândirea coronavirusului, a consemnat dpa.

protest GermaniaFoto: Captura video

Printre manifestanţii pro-imigranţi de la Berlin s-a numărat şi mătuşa lui Alan Kurdi, micuţul sirian care a murit înecat, devenind un simbol tragic al crizei refugiaţilor din 2015. "Am hotărât să mă exprim în numele celor care nu pot face ei înşişi. Dacă nu-mi pot salva familia, să-i salvăm pe alţii", a spus Tima Kurdi, îndemnându-i pe germani să le scrie decidenţilor politici pentru a le cere să ia măsuri. "Nu putem să închidem ochii şi să le întoarcem spatele" (refugiaţilor), a adăugat ea.

Potrivit poliţiei, 5.000 de oameni au luat parte la manifestaţia de la Berlin, iar alte manifestaţii similare au avut loc la Koln, Munchen şi Leipzig.

Pe de altă parte, la Dusseldorf, câteva mii de oameni au protestat paşnic împotriva măsurilor impuse de autorităţi pentru a limita răspândirea coronavirusului, a consemnat dpa.

Organizatorii, gruparea regională Querdenken (Gândirea laterală), care a reuşit să organizeze proteste ample în capitala germană, sperase să adune 50.000 de manifestanţi la mitingul din oraşul din vestul ţării, iar poliţia se pregătise temeinic pentru 10.000 de protestatari.

Atmosfera a fost paşnică, participanţii, cărora nu li s-a solicitat să poarte mască, ci doar să respecte distanţa de 1.5 metri între ei, arborând steaguri în culorile curcubeului şi pancarte cerând îmbrăţişări în locul distanţării sociale. Pe celălalt mal al fluviului Rin, care străbate oraşul, gruparea locală Dusseldorf Blocks a organizat o contramanifestaţie.

Protestul a avut loc pe fondul preocupărilor privind prezenţa extremei drepte la o serie de alte evenimente organizate împotriva măsurilor vizând combaterea coronavirusului. Conform serviciilor de securitate internă, până acum, extremişti de dreapta au ţinut discursuri la 90 de manifestaţii împotriva măsurilor anti-coronavirus.