Iranul a îndemnat duminică ţările lumii să reacţioneze „cu o singură voce” împotriva „acţiunilor iresponsabile” ale SUA, după declaraţia unilaterală a Washingtonului privind restabilirea sancţiunilor ONU împotriva Teheranului, informează AFP, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Aşteptăm de la comunitatea internaţională şi de la toată lumea să se opună acestor acţiuni iresponsabile ale regimului de la Casa Albă şi să vorbească cu o singură voce”, a declarat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, în timpul unei conferinţe de presă.

Statele Unite au proclamat unilateral în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică că sancţiunile Naţiunilor Unite contra Iranului sunt din nou în vigoare şi au promis să îi pedepsească pe cei care le încalcă, într-un gest care riscă să mărească izolarea lor, dar şi tensiunile internaţionale.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat că măsurile punitive au intrat „din nou în vigoare” sâmbătă, la orele 20.00 (duminică, 00.00 GMT).

„Lumea întreagă spune că nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat doar în lumea imaginară” a secretarului de stat american Mike Pompeo, a spus Khatibzadeh. „Este mult zgomot pentru nimic şi cred că acestea sunt zilele şi orele cele mai amare ale SUA”, a adăugat el.

Estimând că Washingtonul este „izolat” şi „de partea rea a istoriei”, purtătorul de cuvânt iranian a declarat că Teheranul adresează un mesaj SUA: „să revină în sânul comunităţii internaţionale, să îşi respecte angajamentele, să înceteze să o facă pe rebelul şi lumea le va accepta”.

SUA au folosit o procedură controversată, supranumită „snapback”, ce permite restabilirea tuturor sancţiunilor ONU. Sancţiunile împotriva Iranului au fost ridicate în virtutea acordului internaţional încheiat în 2015, însă din care preşedintele american Donald Trump a retras SUA în 2018.