Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen, a condamnat vehement, duminică, exerciţiile militare efectuate de China, apreciind că manevrele arată ameninţările reprezentate de Beijing.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cred că aceste activităţi nu ajută deloc imaginea internaţională a Chinei; mai mult, cetăţenii Taiwanului au devenit mai atenţi, înţelegând mai bine adevărata natură a regimului comunist chinez", a afirmat Tsai Ing-Wen, liderul Administraţiei de la Taipei.

"În plus, alte ţări din regiune înţeleg mai bine ameninţarea reprezentată de China. Comuniştii chinezi ar trebui să fie reţinuţi, nu să lanseze provocări", a subliniat preşedintele Taiwanului, conform Reuters, preluată de Mediafax.

Suveranitatea Taiwanului este una dintre ideile centrale ale doctrinei preşedintelui Tsai Ing-Wen.

Taiwanul a mobilizat avioane de vânătoare ca reacţie la zboruri militare de intimidare efectuate de armata chineză în contextul vizitei la Taipei a unui membru al Administraţiei Donald Trump.

China a condamnat vehement vizita în Taiwan a subsecretarului american pentru Afaceri Economice, Keith Krach, avertizând că evenimentul va fi urmat de "reacţia necesară". China este deranjată de intensificarea relaţiilor Statelor Unite cu Taiwanul, teritoriu chinez. Armata chineză a lansat o serie de exerciţii militare în apropierea Taiwanului.

Administraţia de la Beijing a explicat că exerciţiile militare sunt o "acţiune necesară pentru protejarea suveranităţii naţionale şi a integrităţii teritoriale".

Statele Unite au relaţii diplomatice oficiale cu Republica Populară China, nu şi cu Taiwanul, dar furnizează arme Taiwanului şi sunt acuzate de susţinerea aspiraţiilor proindependenţă.