Agenția de rating financiar S&P a redus vineri perspectivele Spaniei de la stabil la negativ, spunând că țara a fost grav afectată de pandemia Covid-19 și a aprobat numeroase măsuri bugetare care au determinat creșterea deficitului, potrivit AFP.

Coronavirus SpaniaFoto: Profimedia Images

Pe de altă parte, ratingul datoriei pe termen lung al țării a fost menținut. Agenția l-a ridicat în septembrie 2019 la A.

Spania a fost țara din Uniunea Europeană cea mai afectată de pandemia Covid-19, în ceea ce privește numărul de cazuri raportate la populație, și a trebuit să pună în aplicare numeroase și costisitoare ajutoare publice.

„Având în vedere posibilitatea ca bugetul (2021) să nu fie adoptat și ca situația economică dificilă să persiste în 2021 și 2022, ne revizuim perspectiva asupra Spaniei de la stabilă la negativă”, detaliază S&P într-un comunicat de presă.

Agenția de rating specifică, de asemenea, că ratingul ar putea fi redus dacă Spania nu își consolidează finanțele publice.

Deficitul Spaniei a urcat la 6,12% din PIB la sfârșitul lunii iunie, din cauza cheltuielilor publice crescute determinate de noua pandemie de coronavirus. S-a dublat peste un an, ajungând la 68,5 miliarde de euro.

Guvernul socialistului Pedro Sanchez a finanțat în mod special șomajul tehnic a milioane de angajați și a adoptat măsuri de ajutor pentru companii, în timp ce economia țării s-a prăbușit sub efectul restricției stricte impuse la mijlocul lunii martie.

Ca procent din PIB, deficitul se ridica la 2,07% la sfârșitul lunii iunie 2019.