Pandemia de coronavirus a afectat puternic afacerile lui Richard Branson. Acum, miliardarul intră în ofensivă. VG Acquisition Corp, o companie „blank-check” fondată de liderul Virgin Group, a depus miercuri o ofertă publică inițială la bursa din New York.

Richard BransonFoto: Wikipedia

Scopul: strângerea a 400 de milioane de dolari și utilizarea acestor bani pentru a cumpăra întreprinderi de consum americane și europene subevaluate în sectoare în care Virgin a avut succes, inclusiv călătorii, agrement, divertisment și servicii financiare, scrie CNN.

"Credem că această criza Covid-19 a provocat dislocări temporare în mai multe dintre sectoarele noastre de interes, creând o oportunitate rară de a investi în companii țintă puternice la evaluări atractive", a declarat compania. O țintă nu a fost încă aleasă, a declarat compania în dosarul său.

Planul ar putea ajuta Branson să profite de apetitul aparent nelimitat al investitorilor pentru companiile de achiziții cu scop special - Special Purpose Acquisition Company (SPAC-uri.) Este vorba despre companii de cecuri create pentru a fuziona sau a achiziționa alte companii.

Branson este cel mai recent miliardar care a strâns capital prin intermediul unui SPAC, după ce, în luna iulie, Pershing Square Tontine Holdings și miliardarul Bill Ackman au strâns 4 miliarde de dolari.

În primele opt luni ale acestui an, SPAC-urile au strâns peste 33 de miliarde de dolari în 81 de IPO-uri, mai mult decât dublul veniturilor strânse în 2019, potrivit Deloitte.

"Această creștere a fost determinată de afluxul de investitori de profil și de echipe de management care au intrat în spațiul SPAC, împreună cu o abundență de capital neinvestit care a fost în mare parte repartizat în prima jumătate a anului 2020", a declarat firma de servicii profesionale într-un raport luna aceasta.

Branson are deja o oarecare experiență cu acest gen de investiții, după ce a folosit un SPAC pentru a-și face public anul trecut afacerea de turism spațial Virgin Galactic (SPCE).

Dar investitorii s-ar putea să se întrebe de momentul ales. Companiile Branson, cum ar fi linia de croazieră lansată recent Virgin Voyages și Virgin Hotels, ambele cu sediul în Statele Unite, au fost grav afectate de pandemie și vor continua să lupte în fața celei mai grave recesiuni din turism.

În mai, Virgin Group a fost forțat să renunțe la controlul Virgin Galactic pentru a strânge sute de milioane de dolari pentru a finanța alte companii ale grupului, arată depunerile SEC.

Companiile Virgin Atlantic și Virgin Australia au amândouă nevoie de investiții externe pentru a rămâne solvabile. Virgin Atlantic și-a asigurat 750 de milioane de lire sterline (970 milioane de dolari) de la acționari în iulie, ca parte a unui pachet de salvare de 1,2 miliarde de lire sterline (1,6 miliarde de dolari), în timp ce Virgin Australia a fost vândută către Bain Capital pentru o sumă nedivulgată.

Branson are reputația că își asumă riscuri îndrăznețe. După ce a început ca retailer de comenzi prin poștă în 1970, marca Virgin este acum atașată la peste 40 de companii din întreaga lume, care împreună au generat venituri de 22 de miliarde de dolari în ultimul lor exercițiu financiar.