Statele Unite au acuzat vineri Hezbollah că a înmulțit „stocurile de azotat de amoniu” în mai multe țări europene, parând să sugereze o posibilă legătură între mișcarea șiită libaneză și recenta explozie mortală din portul Beirut, cauzată de această substanţă, potrivit AFP.

Beirut, explozieFoto: AFP / AFP / Profimedia

"Din 2012, Hezbollah a stabilit stocuri de azotat de amoniu în toată Europa", a declarat coordonatorul american antiterorism Nathan Sales.

"Acest tip de stocuri a fost găsit în mai multe țări, inclusiv în Regatul Unit, Grecia, Franța, Italia și în alte câteva", a adăugat el. mentionând stocuri similare în Belgia, Spania și Elveția.

Unele dintre aceste stocuri au fost „distruse”, a spus el.

„Avem motive să credem că această activitate este încă în desfășurare”, a avertizat diplomatul, explicând că Washingtonul suspecta că astfel de stocuri erau încă prezente, cel puțin până în 2018, „probabil în Grecia, Italia și Spania” .

"Și așa cum am văzut cu toții în timpul exploziei portului Beirut, azotatul de amoniu este o substanță cu adevărat periculoasă", a declarat ambasadorul Sales.

Pe 4 august, o explozie uriașă în portul capitalei Libanului a omorât 191 de oameni și a aruncat în aer cartiere întregi. Autoritățile au declarat că a fost declanșată de o încărcătură de 2.750 de tone de azotat de amoniu depozitat timp de mai bine de șase ani „fără precauție” într-un depozit din port, după ce a fost capturat de pe o barcă care a părăsit Georgia cu destinația Mozambicului.

Azotatul de amoniu este o sare albă, fără miros, utilizată ca bază a multor îngrășăminte azotate sub formă granulară.

Cauzele precise care au provocat explozia rămân necunoscute.

Statele Unite fac acum o legătură între explozie și Hezbollah.