Granițele Belarusului rămâneau deschise vineri, a doua zi după o declarație a președintelui Alexandr Lukașenko în care anunța închiderea lor și un posibil "război" cu vecinii săi, acuzați că susțin mișcarea de contestare împotriva sa, scrie AFP.

Lukasenko cu arma in manaFoto: RIA Novosti

Serviciul belarus de frontieră a anunțat pe Telegram întărirea controalelor și "amplasarea de întăriri tactice". Dar "punctele de control efectuează intrări și ieșiri" din țară.

În seara precedentă, Lukașenko a anunțat însă închiderea lor, în cadrul unui forum dedicat femeilor, precum și mobilizarea a "jumătate" din armată la granițele cu Lituania, Letonia, Polonia și Ucraina și închiderea acestora.

"Nu vreau ca țara noastră să intre în război. Încă mai puțin decât Belarus, Polonia și Lituania devin teatrul de acțiuni militare unde se reglează probleme care nu sunt ale noastre", a afirmat el.

Premierul lituanian Saulius Skvernelis a respins aceste afirmații și a precizat că "nicio decizie" de închidere a granițelor nu a fost luată și că orice acțiune în acest sens "ar face mai întâi rău economiei și poporului belarus".

Un oficial al NATO a declarat la Bruxelles că Alianța nu este "o amenințare" pentru Minsk și că prezența militară la vecinii Belarusului nu a fost întărită.

Alexandr Lukașenko se confruntă, după realegerea sa în august, cu o mișcare de contestare inedită. Minskul acuză că această mișcare este orchestrată de Vest.

Lukașenko a mobilizat în mai multe rânduri armata la granițe invocând ipotetice amenințări ale vecinilor. Inclusiv a Rusiei, în această vară.

După ce în primăvară acuza Rusia că încearcă să-l alunge de la putere pentru a transforma Belarusul într-un stat vasal, Lukașenko a schimbat direcția cu 180 de grade pentru a obține sprijinul Moscovei în fața protestelor masive care cer plecarea sa de la putere.

Moscova, neîncrezătoare în prima etapă, l-a asigurat ulterior de sprijinul său.

Exerciții militare Rusia - Belarus, denumite "Fraternitate slavă 2020", au loc în prezent în țară, în special la granița cu Polonia.